"Valter"

Idemo zajedno

Tužilaštvo zatražilo veću kaznu za bivšeg ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, odbrana oslobađanje

Spread the love

Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo BiH je zatražilo da se Sadiku Ahmetoviću, ranije osuđenom na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, poveća kazna zatvora, dok je njegova odbrana tražila oslobađanje od optužbi ili ponavljanje postupka.

Kako su naveli iz Tužilaštva ostaju po zahtjevu da se Ahmetoviću, koji je  prvostepenom presudom Suda BiH osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, poveća kazna, dok odbrana traži da se presuda poništi i njihov branjenik oslobodi optužbi.

Ahmetović se optužnicom tereti da je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu, da bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojima su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH.