"Valter"

Idemo zajedno

Tuzla je obilježen 28. oktobar Dan roze mahrame

Spread the love

U srijedu 28. oktobra 2020. godine u organizaciji Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Tuzla je obilježen Dan roze mahrame.

Aktivistice Odjela i Omladinskog kruga Medžlisa Tuzla na Trgu slobode dijelile su roze vrpce i slatkiše građanima.

Građani su informisani o kampanji, ideji i o važnosti brige o zdravlju generalno. Podršku obilježavanju Dana roze mahrame dali su i uposlenici Medžlisa Tuzla, na čelu sa glavnim imamom hafizom Ahmed-ef. Huskanovićem.

Medžlis IZ Tuzla, Humanost, Dani ruze marame

Ideja koja stoji iza Dana roze mahrame je povećanje svjesnosti o raku dojke i prikupljanje sredstava za istraživanje ove bolesti. Širom svijeta muslimanke učestvuju u ovoj kampanji, noseći roze mahrame, roze trake i organizairajući različite aktivnosti koje za cilj imaju podizanje svijesti o ozbiljnosti i rasprostranjenosti ove bolesti.

Asocijacija žena Medžlisa Tuzla od 2010. godine kontinuirano radi na podizanju svijesti naših džematljki i građanki o potrebi aktivne brige za zdravlje, kao i zdravstvena edukacija.

Obzirom na epidemiološku situaciju ovogodišnja kampanja je organizirana na otvorenom uz poštivanje mjera zaštite zdravlja. Tokom mjeseca oktobra kroz programe Asocijacije i Odjela govorilo se o značaju brige o zdravlju, polaznice programa su imale priliku jačati svijest o zdravstvenom aspektu života.

U narednim danima bit će upriličeno još nekoliko aktivnosti i posjeta u okviru ove kampanje.

Obilježavanje Dana roze mahrame jedan je od aktivnosti ovogodišnje mevludske manifestacije “Stazama Poslanika islama”.