"Valter"

Idemo zajedno

U NUB „Derviš Sušić“ Tuzla  održano predavanje prof.dr. Izeta Šabotića „Kulturno naslijeđe- značaj identiteta države

Spread the love

U okviru obilježavanja „Dani evropskog naslijeđa“ u biblioteci „Derviš Sušić“ održano je predavanje prof. dr. Izeta Šabotića na temu „Kulturno naslijeđe-značaj identiteta države“. Ovom kulturnom događaju prisustvovali su predstavnici kulturnih ustanova, studenti univerziteta i drugi javni kulturni građani.
U ime direktorice Biblioteke prisutnima se obratila Amela Galešić, koja je pozdravila prisutne i izrazila zadovoljstvo što se u prostoru Biblioteke mogu organizovati okupljanja u prostoru i najavila programe i sadržaje sa kojima će biti obilježen „Mjesec knjige“.
Prema riječima prof. dr. Izeta Šabotića obilježavanje Dana evropskog naslijeđa ima za cilj da ukaže na kulturne vrijednosti evropske baštine i na potrebu zaštite te baštine, njenu valorizaciju, ali i da se evropsko društvo integriše upravo preko kulturne baštine, istakao je prof. dr. Šabotić, te se posebno osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu, koja je jedna od najstarijih evropskih država sa hiljadu godina postojanja je bogata sa kulturno historijskim naslijeđem, ima bogatu prošlost, ali i njen multietničiki i multikonfesionalni identitet.


Posebno je važan u BiH odnos prema kulturi i kulturnom naslijeđu. Kod nas kulturno naslijeđe nema adekvatnu zaštitu u dovoljnoj mjeri i stradalo je , jer društvo i zajednica ne brinu o kulturnom naslijeđu, a ono je jako značajno za naše građane. Trebamo na poseban način promovisati naše kulturno naslijeđe jer ono integriše i bh društvo u cjelini, našu državu u evropskoj zajednici naroda i država, naglasio je Šabotić.
Kulturno- historijsko naslijeđe BiH je veoma bogato i raznovrsno, nastajano od paleolita pa do danas. Sa svojim posebnim vrijednostima ukupna svjetska kulturna baština je i potvrda državnog identiteta i čuvar njenog integriteta. Važan zadatak društvene zajednice jeste zaštita i valorizacija kulturno historijskog naslijeđa  u očuvanju i njeno prezentovanje , što je i spoznaja o našoj prošlosti i naš put u budućnost , istakao je prof.dr. Izet Šabotić.
Duška REBIĆ