"Valter"

Idemo zajedno

U Tuzli održano Federalno takmičenje za osnovce iz fizike

Spread the love

U Richmond Park Međunarodnoj osnovnoj školi u Tuzli, u subotu 28. maja 2022. godine, održano je Federalno takmičenje iz fizike za učenike osnovnih škola.

Na svečanom otvorenju takmičenja prisutnima su se obratili predstavnici Richmond Park škola u BiH, predstavnici Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, Ministarstva obrazovanja i nauke TK, predstavnici Društva fizičara u FBiH i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Ispred Društva fizičara u FBiH, kao jednog od organizatora ovog takmičenja, prisutne je pozdravio profesor Benjamin Fetić koji je rekao da je glavni cilj organizacije ovakvih takmičenja da kod učenika probude želju da dobiju više nego što dobivaju na redovnoj nastavi te da takmičenja  tjeraju učenike da dodatno uče i da se bore za više nego što se dobija na redovnoj nastavi.

Takmičenje je proglasila otvorenim Fahreta Brašnjić, savjetnica u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke. Ona je iskazala veliko zadovoljstvo što ima priliku prisustvovati takmičenju ove vrste, koje ima za zadatak promicanje fizike kao nauke, te je najboljim fizičarima, pobjednicima u svojim kantonima, na takmičenju poželjela dobre rezultate i da su oni već pobjednici samim tim što su tu.

U nastavku su rezultati prvih pet takmičara po razredima:

VIII razred:

1. Aljukić Ismar – OŠ Brčanska Malta, Tuzla

2. Avdibegović Alen –  OŠ Musa Ćazim Ćatić, Sarajevo

3. Salihbašić Anel – OŠ Lukavac Grad, Lukavac

4. Mujanović Emina – OŠ Kalesija, Kalesija

5. Muflizović Ajdin – OŠ Hamdija Kreševljaković, Kakanj

XI razred

1. Jelačić Maximilian Aaron – KŠC “Sveti Josip” Sarajevo

2. Serdarević Rabija – OŠ Alija Nametak

2. Mišić Adrijan – KŠC “Sveti Josip” Sarajevo

4.Saničić Ismail – POŠ Bloom, Sarajevo

5. Ribić Samel – OŠ Kovačići, Sarajevo