"Valter"

Idemo zajedno

Udruženje žena Tuzla danas u Tuzli obilježili Dan narcisa

Spread the love

Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa, spoj humanitarne akcije protiv raka. Cilj ove akcije je podizanje društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i posljedično, smanjenja smrtnosti. Tog se dana prodaju narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Tako  je i danas u centru Tuzle, Udruženje žena Tuzla, Sekcija za borbu šrotiv karcinoma dojke uspješno kao i uvijek po petesti put obilježili Dan narcisa.

Lijep dan mnogi građani su kupovinom cvijeta narcisa donirali sredstva koje će ovo Udruženje donirati prikupljena sredstva za borbu protiv ove opake bolesti. Ovu aktivnost uvećali su ministrica zdravstva Vlade Tuzlanskog kantona Dajana Čolić, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, mediji Radio Kameleon, RTV 7 i Valter Tuzlanski.

Prigodan program ovoj aktivnosti doprinijele su i članica Vokalnog ansamla “Tuzlanke”.

Rak dojke zloćudna je bolest koja se razlikuje prema vrsti tkiva od kojeg je nastala i prema proširenosti. Različite vrste raka dojke ponašaju se različito. Neki rastu sporo i rijetko metastaziraju, dok su drugi agresivniji, rastući i šireći se brzo. Budući da su simptomi rijetki u ranim stadijima bolesti, redoviti samopregledi dojki od izuzetne su važnosti. Ako se prilikom samopregleda pronađe kvržica koja je na opip drugačija od ostalog tkiva dojke, oteklina tkiva dojke koja ne prolazi, nabiranje ili uvlačenje kože dojke, orožnjavanje kože oko bradavice, promjena oblika dojke ili promjena bradavice poput uvlačenja te iscjedak iz bradavice, posebno ako je krvav, potrebno je javiti se svom liječniku. Iako se većina slučajeva raka dojke dijagnosticira kod starijih žena, od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, stoga je važno da se već od najranije mladosti započne i stekne navika redovitih samopregleda dojki.