"Valter"

Idemo zajedno

Ugostitelji nakon protesta pred zgradom Vlade TK, u globalu nezadovoljni dogovorom u Vladi

Spread the love

Veliki broj ugostitelja danas se pridružio mirnom protestu ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona a povodom novih mjera Kriznog štaba TK i ograničenja radnog vremena do 20.00 sati za narednih 14 dana.

Predstavnike ugostitelja primili su na razgovor premijer Vlade Kadrija Hodžić, ministar finansija Vedran Lakić i ministar zdravstva Božo Jurić.

Nakon dužih dogovora predstavnici Vlade ustrajali su na odluci o zabrani rada ugostiteljskih objekata iz 20.00 sati s tim da se ponovo raspravlja o istom problemu 9. marta.

Predstavnici Ugostitelja su tražili da se i za ostale kategorije uvedu pod isti tretman ili da se uvede potpuna zabrana rada a povodom povećanog broja zaraženih od koronavirusa što nije prihvaćeno.

Nakon razgovora održana je i press konferencija na kojoj je premijer Vlade Kadrija Hodžić naglasio:

„Kao i u svim drugim aktivnostima, posebnu pažnju ćemo posvetiti izradi kriterija za raspodjelu sredstava i svoju priliku za učestvovanje u izradi kriterija svakako će imati i predstavnici ugostitelja, hotelijeri i turistički radnici, koji su među najviše pogođenim djelatnostima u ovo vrijeme pandemije. U tom smjeru očekujemo da oni dobiju priliku i da budu pomognuti u narednom periodu”.

Ministar zdravstva Božo Jurić je također istakao:

„Evidentno je da se epidemiološka situacija u cijeloj Federaciji BiH, pa i u našem kantonu pogoršava. Svakog dana imamo povećanje broja registriranih zaraženih pacijenata. Uz to je i klinička slika zaraženih pacijenata nešto teža. Teško je pretpostaviti u kojem će se ovo smjeru kretati i strah nas je da dođemo u situaciju od 2.000 do 3.000 novozaraženih osoba dnevno.  Ova mjera je pokušaj da preveniramo takvu situaciju koja bi mogla rezultirati i mnogo restriktivnijim mjerama“, kazao je predsjednik Kriznog štaba, ministar zdravstva TK Božo Jurić.

Na kraju predstavnici su pojasnili okupljenim ugostiteljima, da nisu zadovoljni ishodom razgovora uz preporuku za naredne poteze da izvrše registraciju udruženja iz ove branše da bi mogli svoje stavove i zahtjeve regularnim metodama tražiti a ne kako su ih nazvali neformalnom grupom ugostitelja.