"Valter"

Idemo zajedno

Zanimljivost: Najskuplje prodat golub, na aukciji prodat za 1,25 miliona eura

Spread the love

Aukcijska kuća Pipa nazvala je Armanda “najboljim belgijskim golubom dugoprugašem svih vremena”. Prije ove prodaje, rekordna postignuta cijena za sportskog goluba iznosila je 376.000 eura. Šampion Armando, koji je ove godine navršio pet godina, sada uživa u mirovini i već je imao nekoliko potomaka. “Nismo se ni u najluđim snovima nadali ovako visokoj cijeni. Pretpostavljali smo da ćemo postići 400.000 do 500.000 eura i samo smo sanjali o 600.000 eura”, izjavio je za BBC Nikolaas Gyselbrecht, izvršni direktor Pipe (kratica od “Pigeon Paradise”, Raj za golubove).

On je rekao da su se nadmetala dva kupca iz Kine i da su oni podigli cijenu sa 532.000 eura za samo sat na oko 1,25 miliona eura.

Armando nije običan sportski golub. Bio je pobjednik u zadnje tri utrke svoje karijere; na Ace Pigeonu 2018., Olimpijadi golubova 2019. i Angoulêmeu. Iako je gotov sa svojom sportskom karijerom, Gyselbrecht kaže da sportski golubovi mogu imati piliće i do svoje desete godine. Aramndo će u mirovanje a novi vlasnici će za sportska natjecanja uzgajati i trenirati njegovo potomstvo.