"Valter"

Idemo zajedno

Završena vakcinacija zaposlenika trećom dozom u UKC Tuzla

Spread the love

Protiv koronavirusa u UKC Tuzla je završena vakcinacija trećom dozom, boster dozom vakcine.
Treću dozu vakcine proizvođaća Phizer primilo je 1133 zaposlenika UKC Tuzla.
Kako je istakao pomoćnik direktora za naučno-istraživački rad i nastavu i koordinator za vakcinisanje, prof.dr. med sc. Šefik Hasukić, buster dozu vakcine primili su zaposlenici kod kojih je prošlo šest do osam mjeseci nakon druge doze vakcine. Organizacija vakcinisanja je protekla uredno, tim za sprovođenje vakcinacije je isti tim koji je organizovao i vakcinaciju prvom i drugom dozom kada je vakcinisano oko 90% zaposlenika, pojasnio je prof.dr.Hasukić .
Prema riječima člana tima za vakcinaciju, Anesa Hadžiefendića, zdravstveni radnici su zbog prirode svog posla izoženi velikom riziku od zaraze, te se ova vakcina daje, kako bi se podigao imuni odgovor za zaštitu od koronavirusa s obzirom da on vremeno počinje da slabi.
Kao član tima za vakcinaciju dr.Denis Mršić je aktivno sudjelovao u cjelokupnom procesu imunizacije zaposlenika. Kako je istakao, prema propisanoj proceduri prije vakcinacije vršena je evidencija kandidata koji daju pisani pristanak, a potom se uzme anamneza. Nakon apliciranja vakcina vršen je nadzor vakcinisanih u trajanju od 15 minuta, do pola sata. Nije bilo zabilježeno težih komplikacija uzrokovanih apliciranjem vakcine, naglasio je dr. Mršić.
Duška REBIĆ