"Valter"

Idemo zajedno

ŽO HDZ BiH Soli: Poštivanje Ustava i iskreno zajedništvo naroda važni za mir i stabilnost u BiH

Spread the love

Zasjedao Županijski odbor HDZ BiH Soli

U Tuzli je održana sjednica ŽO HDZ BiH Soli na kojoj su usvojeni sljedeći zaključci:

– ŽO HDZ BiH Soli poziva ključne političke aktere na nastavak dijaloga koji će rezultirati dogovorom i ostvarivanja punog legitimiteta, jednakopravnosti i konstitutivnosti naroda i ostalih u BiH kroz izmjene Izbornog zakona. Mir, stabilnost i skladnost naroda u BiH ključni su elementi koji će neutralizirati izrazito nestabilnu i negativnu klimu koja se osjeti u svim dijelovima domovine kao i odsustvo kvalitetnog funkcioniranja institucija, a što je preduvjet za nastavak europskog puta od kojeg se ne smije odustati kao jedinog načina stvaranja svjetlije i perspektivne budućnosti.

– ŽO HDZ BiH Soli poziva nositelje vlasti u Tuzlanskom kantonu/županiji na širi dijalog s političkim predstavnicima iz svih naroda i istaknutim članovima društvenog, kulturnog i vjerskog života s ciljem definiranja politika i poruka koje će jamčiti dosljednu primjenu ustavnih odredbi i zaštitu svakog od naroda i ostalih na području Tuzlanskog kantona/županije i na takav način osnažiti zajedništvo i stabilne prilike te odbaciti svaki vid spekulacija o mogućim sukobima.

-ŽO HDZ BiH Soli daje punu potporu suradnji Tuzlanskog kantona/županije, Posavske županije, Brčko Distrikta i Vlade FBiH i potiče na jači angažman sve nositelje vlasti u cilju pripreme i realizacije značajnih infrastrukturnih projekata, a koji će značiti izgradnju autoputa/brze ceste, modernizaciju željeznice s ciljem prometne deblokade i jačeg ekonomskog razvoja.

– ŽO HDZ BiH Soli izražava oštro protivljenje odlukama koje donosi Vlada Tuzlanskog kantona/županije na čelu s premijerom Kadrijom Hodžićem kao i lokalne zajednice, a koje u izrazitoj većini prilikom imenovanja upravljačkih struktura u javnim poduzećima i ustanovama predlažu i imenuju osobe iz reda Bošnjačkog naroda. Politika stvaranja jednonacionalnih struktura u javnoj upravi je štetna, neprihvatljiva i  nije sukladna Ustavu Tuzlanskog kantona/županije i pozitivnih zakonskih odredbi.

– ŽO HDZ BiH Soli izražava oštro protivljenje odustajanju od Ustavom zajamčenih prava prilikom upošljavanja u javna poduzeća, ustanove i organizacije u općinama/gradovima i kantonalnim/županijskim institucijama. Ustav Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Tuzlanskog kantona/županije i važeći zakoni jasno su definirali kako će svaki od naroda i pripadnici ostalih biti proporcionalno zastupljeni sukladno popisu iz 1991. godine. To danas nije slučaj te pozivamo načelnike/gradonačelnik, premijera Kadrijiu Hodžić, ministre u Vladi i direktore poduzeća/ustanova da zaustave takvu politiku jer to stvara izrazito nepovjerenje i obeshrabrenje kod naroda koji je manje brojan i nema dovoljno političke snage suprotstaviti se takvim nasrtajima na Ustav i zakonom definiranim pravima.

Odjel za informiranje