"Valter"

Idemo zajedno

18 zastupnika predalo potpise za smjenu Vlade KS

Spread the love
Osamnaest zastupnika “četvorke” predali su danas zahtjev za sazivanje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo (KS) na kojoj bi se trebalo glasati o nepovjerenju aktuelne Vlade KS.
Zahtjev je potpisalo ukupno 18 zastupnika iz Naroda i pravde, SDP-a BiH, Naše stranke i NBL-a. Također, svoj potpis stavio je i Aljoša Čampara iz SDA.

U saopštenju naslovljenom sa “Vladu ne smjenjujemo zato što možemo, već zato što moramo”, nova skupštinska većina istakla je kako je Vlada KS u svim segmentima svog djelovanja pokazala nedoraslost izazovima s kojima se građani i građanke suočavaju.

“Već smo mjesecima bez ministra zdravstva i ministra za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i raseljena lica. Obezglavljeni smo u dva glavna resora za suzbijanje posljedica pandemije. Obrazovanje nam je i dalje u eksperimentalnoj fazi. Niti jedna preporuka PISA testiranja, koje je ustanovilo masovnu funkcionalnu nepismenost naših učenika, nije se ni počela provoditi, a online okolnosti u kojima se nastava odvija shvaćeni su kao opravdanje za nerad umjesto kao mogućnost unapređenja cjelokupnog nastavnog procesa.

Mladi odlaze, prijeti nam demografska katastrofa, a ova vlada je subvenciju za prvu kupovinu stana s deset hiljada KM smanjila na dvije hiljade KM, čime mladi ne mogu otplatiti niti jedan kvadrat životnog prostora. Nema unapređenja saobraćajne infrastrukture niti obnove vodovodne i kanalizacione mreže. Borba za čišći zrak je zaboravljena.

Umjesto depolitizacije državne službe, Ured za borbu protiv korupcije registrovao je u septembru sumnjiva, politička zapošljavanja u institucije Kantona. Parlamentarne procedure političkog djelovanja se ne poštuju i izvrgavaju se ruglu.

Sve navedeno, ali i još mnogo toga, razlog je da podnesemo zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo.

Nas 18 zastupnika i zastupnica pripadamo različitim ideološkim usmjerenjima. Međutim, situacija u kojoj se nalazimo nadilazi okvire uobičajene političke borbe i u njoj moramo biti ujedinjeni. Radi se o vraćanju dostojanstva i odgovornosti političkom djelovanju u Kantonu Sarajevo. Problem aktuelne Vlade nije samo što radi loše, već što često uopšte ne radi ili radi na štetu građana. To je ono što je nedopustivo i u normalnim a pogotovo u okolnostima u kojima živimo.

Građanima i građankama želimo vratiti nadu da Sarajevo ne samo da zaslužuje, nego i može bolje te da svi u njemu možemo osigurati sebi kvalitetnije uslove za život bez obzira na to koju političku opciju podržavamo pa čak i ako smo apolitični.

Glavna poruka koju želimo poslati našim građankama i građanima jest da Vladu ne smjenjujemo zato što možemo jer imamo dovoljno ruku, već zato što moramo zaustaviti propadanje kantona i spriječiti propast u koju nas vode”, ističe se u saopštenju.

(Vijesti.ba)