"Valter"

Idemo zajedno

„Cum grano salis“, Nagradu Meša Selimović dobila je Ivana Bodrožić

Spread the love

Na 20. Književnim susretima „Cum grano salis“Nagradu Meša Selimović dobila je Ivana Bodrožić za roman „Sinovi, kćeri“

Na svečanoj dodjeli Nagrade „Meša Selimović“ u Narodnom pozorištu Tuzla završeni su 20. Književni susreti „Cum grano salis“ koji su trajali od 7-9 oktobra 2021. godine. I ove godine  na Književnim susretima „Cum grano salis“ izabran je najbolji roman koji je objavljen u prethodnoj godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Na ovogodišnjim Književnim susretima održane su promocije, a žiri u sastavu, predsjednik Smezdin Mehmedinović i članovi žirija, Senka Marić, Ivica Đikić, Milorad Popović i Mirjana Đurđević u uži izbor izabrali su pet romana:
Svetislav Basar „Kontraendorfin“, Laguna Beograd
Ivana Bodrožić „Sinovi, kćeri“ Zagreb
Zoran Ferić „Putujuće kazalište“ VBZ Zagreb
Amila Kahrović Posavljak „Izvedeni iz kičmi“ Baybook Sarajevo
Na 20.Književnim susretima „Cum grano salis“ za najbolji roman Nagradu Meša  Selimović dobila je Ivana Bodrožić iz Hrvatske za roman „Sinovi, kćeri“, koji je proglasio predsjednik žirija Semezdin Mehmedinović koji je izjavio, da je žiri pristupio ozbiljnom poslu, odluka je bila jednoglasna, te da je spisateljica Ivana Bodrožić sve važnije ime u književnosti.
Nagradu za najbolji roman „Sinovi, kćeri“, Ivani  Bodrožić uručio je osnivač Književnih susreta „Cum grano salis“, književnik i gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imanović .

Pri uručenju nagrade Ivana Bodrožić je istakla, da je to najposebnija nagrada na ovim područjima, te da joj je to najdraža nagrada koju je dobila.
Osnivač Književnih susreta „Cum grano salis“,  Jasmin Imamović je na otvaranju književnih susreta  izjavio, da je činjenica da su Tuzlaci vlasnici najvažnije nagrade na području Zapadnog Balkana .
Ovu značajnu manifestaciju uljepšao je i muzički program u kojem su nastupile Dženana Huseinagić i Džanana Šehanović Sarajlić.
Duška REBIĆ