"Valter"

Idemo zajedno

GO HDZBIH Tuzla: Problem nezakonitog izbora Vijeća u mjesnim zajednicama u Tuzli

Spread the love

NikicaVidović: Problem nezakonitog izbora Vijeća u mjesnim zajednicama u Tuzli predstaviti ćemo međunarodnim institucijama i organizacijama

Problem funkcioniranja mjesne zajednice kao i protustatutarni načini zbora članova Vijeća mjesnih zajednica bez ikakvih jasnih kriterija i dogovora političkih  subjekata bila je tema sjednice Gradskog odbora HDZ BiH Tuzla.

Kako je naglašeno tijekom rasprave, u dosta mjesnih  zajednica ponovno su imenovane osobe koje uopće ne žive na prostoru tog mjesta što dovodi do negativnih odnosa i potpunog nepovjerenja u sustav mjesne samouprave.

„Sadašnji članovi vijeća mjesnih zajednica su izabrani mimo statutarnih odredbi i bez predočenog ikakvog jasnog kriterija.Upozoravali smo na sjednici, prilikom samog izbora, vijećnike Grada Tuzle da je to štetno za Tuzlu i da smo kao vijećnici odgovorni za zakonito i statutarno djelovanje, ali nažalost bez ikakvog uspjeha. Već skoro deset godina jedino HDZ BiH se bori za zakonito i statutarno funkcioniranje mjesne samouprave. Nažalost, danas je u Tuzli najvažniji stup lokalnog funkcioniranja svakog grada sveden na najnižu razinu. Doista je neshvatljivo da se to događa u jednom gradu koji je regionalni centar i u kojem bi razina poštivanja pozitivnih zakonskih odredbi trebala biti na najvećoj razini“,  istaknuo je predsjednik Gradskog odbora HDZ BIH Tuzla i vijećnik u Gradskom vijeću Nikica Vidović.

Već treći put nakon lokalnih izbora u Tuzli se pojavljuju problemi sa izborom organa Mjesne zajednice. U prethodna dva navrata, nakon lokalnih izbora 2012.i 2016. godine, SDP je shvatio kakvu pogrešku radi i tada je ispravio pogrešan potez te priznao da je sve urađeno izvan zakona i statuta.

„Nitko nije mogao očekivati da će većina, predvođena SDP-om  i gradski vijećnici koji su položili svečanu zakletvu, kako će poštivati zakone, opet ponovno potegnuti za postupcima koji negiraju datu zakletvu već su izraz samovolje. Takav postupak je iznimno štetan i šalje poruku svim stanovnicima Tuzle da ne trebaju poštivati gradske odluke i propise. Nažalost sve ovo ima za cilj pokazivanje neke vrste moći, a to je izvan svih demokratskih principa kojima težimo. U Tuzli se ta moć pokazuje nad HDZ BiH, jer je samo naš rezultat unutar mjesnih  zajednica omalovažen i zbog toga danas nismo u mogućnosti imenovati predstavnike HDZ BiH u organe mjesnih zajednica“, rekao je Danijel Nikolić, dopredsjednik GO HDZ BiH Tuzla.

Zaključak Gradskog odbora HDZ BiH Tuzla jeste da se u narednom razdoblju ovaj problem još jače predstavi lokalnim i međunarodnim institucijama koje se zalažu za jačuu logu mjesne samouprave i zakonitost u postupanju i donošenju odluka.