"Valter"

Idemo zajedno

Da li će ugostitelji Tuzle u znak protesta zatvarati svoje lokale

Spread the love

Ugostiteljstvo i turizam, su posljedicama pandemije koja traje od marta ove godine, najpogođeniji sektori ove privrede a naročito u obavljanu  samostalnog obrta, kako u Tuzli tako u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Val nezadovoljstva širi se kod ovih djelatnosti u Tuzli, kod kojih je pad prometa preko 60%, a mjere koje se poduzimaju od nadležnih institucija za naredni period su još rigoroznije jer pandemija se ponovo širi u velikim razmjerama, te  ih primorava i razmišljaju na rigorozne mjere, vjerovatno i zatvaranje lokala, jer ne vide mogućnost  poslovanja i opstanka u toj djelatnosti.

Napominju a pogotovo oni ugostitelji koji su u iznajmljenim lokalima da zbog velikih obaveza, ogromnih troškova električne energije, grijanja, drugih komunalija i poreskih opterećenja a koje već sada ne mogu izmirivati i kako kažu najbolje je zatvarati lokale, jer društvena zajednica ništa ne čini da bi im pomogla u tom pogledu.

Ugostitelji od nadležnih institucija traže određene subvencije, smanjenje troškovnih obaveza prema  Gradu, Kantonu, FBiH i Državi, obzirom da će se ugasiti veliki broj radnih mjesta.

U razgovoru sa vlasnicom ugostiteljskog obrta, Snežanom Dragović Čerkez po ovom pitanju nam je izjavila: