DSCN9171
Spread the love

U prostorijama Udruženja osoba oboljelih od celijakije Tuzlanskog kantona, održana radionica, šta i kako kuhati za jelo osobama koji boluju od ove bolesti.

Celijakija-glutenska enetropija je hronična upalna bolest sluznice tankog crijeva, koja nastaje kao posljedica poremećaja imunološkog odgovora organizma na unos glutena iz hrane u genetski predisponiranih osoba. Osnovne karakteristike su joj doživotna nepodnošljivost glutena, različiti stepeni oštećenja sluznice tankog crijeva i različit spektar kliničkih simptoma nastalih kao posljedica poremećene resorpcije hranljivih sastojaka. Nešto više  o ovoj radionici, problemima sa kojim se susreću osobe oboljele od celijakije, rekla nam je predsjednica ovog Udruženja, Suada Salihović.

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)