U prostorijama Udruženja osoba oboljelih od celijakije Tuzlanskog kantona, održana radionica, šta i kako kuhati za jelo osobama koji boluju od ove bolesti.
Celijakija-glutenska enetropija je hronična upalna bolest sluznice tankog crijeva, koja nastaje kao posljedica poremećaja imunološkog odgovora organizma na unos glutena iz hrane u genetski predisponiranih osoba. Osnovne karakteristike su joj doživotna nepodnošljivost glutena, različiti stepeni oštećenja sluznice tankog crijeva i različit spektar kliničkih simptoma nastalih kao posljedica poremećene resorpcije hranljivih sastojaka. Nešto više o ovoj radionici, problemima sa kojim se susreću osobe oboljele od celijakije, rekla nam je predsjednica ovog Udruženja, Suada Salihović.
More Stories
Da li bi kafu trebalo piti uz čašu vode? Šta kaže struka
Sarajevska promocija knjige ‘Bijela tačka’ autorice Amile Zonić
Nova sezona u Narodnom pozorištu Tuzla otvara se predstavom JP Moliere “Škrtac”