"Valter"

Idemo zajedno

Merkel spriječila rat između Turske i Grčke

Spread the love

Razlog sukoba su probna bušenja u potrazi za naftom i gasom koja Turska sprovodi u neposrednoj blizini grčkih ostrva.

Između Grčke i Turske došlo je do sukoba u Sredozemnom moru oko malog ostrva Megisti (na grčkom Kastelorizo), a telefonski poziv nemačke kancelarke Angele Merkel spriječio je rat bukvalno u posljednjem minutu, piše njemački tabloid Bild, prenosi Tanjug.

List navodi da su razlog sukoba probna bušenja u potrazi za naftom i gasom koja Turska sprovodi u neposrednoj blizini grčkih ostrva i to u zoni koju Grčka smatra svojom isključivom ekonomskom zonom.

Riječ je o morskom području 200 nautičkih milja oko ovog ostrva, prenio je Deutsche Welle.

Ratni brodovi i armija u pripravnosti

Najtiražniji njemački dnevni list saznaje i da je zbog toga u utorak predveče 18 turskih ratnih brodova bilo na putu ka ostrvu Megisti.

Bild navodi i da je Grčka svoju armiju stavila u stanje pune borbene gotovosti, ali onda se uključila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Prvo se telefonom čula sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a potom i sa grčkim premijerom Kyriakos Mitsotakisom. Rezultat: Turska je povukla svojih 16 ratnih brodova, ali je dva ipak ostavila u blizini ostrva, no to je ipak izazvalo olakšanje na obje strane Egejskog mora, naglasio je Bild.

Belrinski Tagesspiegel, međutim, piše da je malo vjerovatno da će doći do zaokreta u sporu oko prirodnih resursa.

List objašnjava da obje strane smatraju da su u pravu i da pri tom pozivaju na različite konvencije i odredbe u okviru pomorskog prava.

Neophodna presuda treće strane

epa08557760 German Chancellor Angela Merkel speaks during a joint video press conference with French President Emmanuel Macron at the end of the European Council in Brussels, Belgium, 21 July 2020. European Union nations leaders agreed on a budget and a recovery mechanism after meeting face-to-face for a fourth day to discuss plans to respond to the coronavirus pandemic and a new long-term EU budget. EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Dvije države bi morale da uvide da je neophodna jasna presuda treće nezavisne strane i trebalo bi pod hitno da se obrate Međunarodnom sudu ili Međunarodoim arbitražnom sudu.

Merkel, EU i NATO bi morali da svoje članove i partnere Tursku i Grčku ubijede u to, u suprotnom prijeti vojni sukob koji je sada samo odložen, strahuje komentator dnevnika Tagesspiegel

Frankfurter Algemeine Zeitung komentariše sukob između Grčke i Turske u istočnom dijelu Sredozemnog mora i takođe, naglašava da je Angeli Merkel u posljednjem trenutku pošlo za rukom da Atinu i Ankaru skrene sa kursa vojne konfrontacije.

Izvor: Agencije