"Valter"

Idemo zajedno

Nogometna reprezentacija BiH u grupi s Francuskom i Ukrajinom u kalifikacijama, za Katar 2022.

Spread the love

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala je imena protivnika u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru.

Nogometaši BiH su žrijebom u Zürichu uvršteni u grupu D, sa selekcijama Francuske, Ukrajine, Finske i Kazahstana.

Kvalifikacioni ciklus za SP počet će u martu 2021. i trajat će do novembra iste godine, a ekipe će u grupama igrati po dvokružnom sistemu. Deset pobjednika grupa izborit će plasman direktno na svjetsko prvenstvo, a deset drugoplasiranih timova će pokušati da se plasira kroz doigravanje koje je na programu od 24. do 29. marta 2022. godine.

Osim deset viceprvaka iz grupne faze, u doigravanju će se naći i dvije najbolje reprezentacije u ukupnom poretku UEFA Lige nacija sezone 2020./2021. koje se neće direktno kvalifikovati na svjetsko prvenstvo, niti izboriti doigravanje kao drugoplasirane ekipe u grupi. Dvanaest reprezentacija u doigravanju će biti podijeljene u tri grupe po četiri tima te će se u martu 2022. godine po nokaut sistemu boriti za tri preostala mjesta na SP-u u Kataru.

Svjetsko prvenstvo igra se od 21. novembra do 18. decembra 2022. u pet katarskih gradova (Doha, Lusail, Al Khor, Al Wakrah, Al Rayyan).