"Valter"

Idemo zajedno

Poznato koliko vakcina protiv korone nabavlja BiH i koliko koštaju

Spread the love

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine prati aktivnosti koje provode države Evropske unije kao i zemlje regiona, a koje se odnose na nabavku vakcine za sprečavanje COVID-19 zaraznog oboljenja, javlja Anadolu Agency (AA).

”S tim u svezi podsjećamo da Bosna i Hercegovina nije država Evropske unije, pa se na nju i ne odnose aktivnosti koje se provode u EU državama i putem njihovih mehanizama. Svjesni činjenice da su neke od zemalja regiona stupile u direktne pogodbe s proizvođačima, pored mehanizama u koje su uključene, nadležne zdravstvene institucije, u trenutku ovoga obraćanja, su iskazale potrebe koje se vrše isključivo putem COVAX mehanizma. Mišljenja smo da, imajući u vidu značaj vakcina i potrebe poštivanja svih neophodnih procedura, u prvi plan treba staviti sigurnost, što COVAX garantuje”, navodi se u saopćenju MCP BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH  je potpisalo Ugovor između Bosne i Hercegovine i Globalnog saveza za vakcine o nabavi vakcina za građane BiH, i to je jedini mehanizam nabavke vakcina u kojem u ovom trenutku učestvuje Bosna i Hercegovina.

Navode kako će Bosna i Hercegovina imati iste mogućnosti za nabavku vakcina kao i ostale zemlje potpisnice Ugovora, ukupno 186 zemalja,  i u narednom periodu se očekuju daljnja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, Globalne alijanse za vakcine (GAVI) i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima vakcina i rokovima za isporuku.

Ministarstvo civilnih poslova je sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravstva i Odjelom za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta usuglasilo međusobna prava i obaveze. Naručeno je 1.232.000 doza potencijalne vakcine za 20 posto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 dolara.

Multisektorski pristup će biti u direktnoj vezi sa svim budućim aktivnostima u sklopu COVAX inicijative kojima će se težiti optimalnoj mjeri koja se sa jedne strane odnosi na potrebu što hitnijeg dolaska vakcine u BiH, kao jednog od glavnih alata u borbi protiv COVID-19 zaraznog oboljenja, a sa druge strane na potrebu pravilnih i potrebnih procedura odobravanja, ulaska, skladištenja i transporta vakcine u BiH.