"Valter"

Idemo zajedno

Obilježen 15.maj: Dan odbrane Tuzle

Spread the love

Danas je na Brčanskoj Malti i Spomen obilježju na Slanoj Banji uz polaganje cvijeća i odavanja počasti poginulim u agresiji na Bosnu i Hercegovinu obilježen 15. maj, na dan sjećanja događaja koji se desio 15. maja 1992. godine.

Na današnji dan, prije 29 godina policijske snage odbranile su Tuzlu. Naime, povlačeći se iz kasarne Husinska buna, pripadnici paravojske takozvane Srpske Republike, skupa s pripadnicima u to vrijeme novoosnovane Vojske Jugoslavije, 15. maja 1992. izvršili su napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzla, a koji su osiguravali izlazak kolone iz grada. Prilikom izlaska vojne kolone s vojnim naoružanjem na raskrsnici Brčanska Malta vojnici su pucali, a policajci dobili naređenje da na vatru uzvrate vatrom, što je i učinjeno.

Nažalost tog dana su za odbranu ovog grada i BiH položeni i prvi životi branilaca grada. Nažalsot, tada je došlo i do stradanja većeg broja vojnika bivše JNA i vojske RS, koje je uzrokovano isključibo greškom tadašnjeg komandanta Mileta Dubajića koji je na kamione pune goriva, oružja, municije i eksplozivnih sredstava a na kojima su bili i vojnici agresorske vojske.

O događanju 15.maja 1992. godine nešto više za medije rekao je Selim Bešlagić tadašnji načelnik Tuzle:

Galerija slika sa obilježavanju na Slanoj Banji: