"Valter"

Idemo zajedno

Povodom Dana nezavisnosti BiH 40-to izvođenje predstave “Bosanska kraljica” autorice Marice Petrović u izvedbi Ivane Milosavljević

Spread the love

Povodom obilježavanja DANA NEZAVISNOSTI Bosne i Hercegovine u nedjelju, 01.03.2020. godine s početkom u 19 30 na sceni Teatra kabare Tuzla biće upriličeno 40-to izvođenje predstave ”Bosanska kraljica” autorice Marice Petrović koja je nastala u produkciji Teatra kabare Tuzla, Matice hrvatske Tuzla i ADU Tuzla. Ova monodramu je režirao Vlado Kerošević, a ulogu Katarine Kotromanić Kosače ostvaruje glumica Ivana Milosavljević.

Predstava je sudjelovala na desetak međunarodnih pozorišnih festivala kako takmičarskih tako i revijalnih i za ostvarenje lika Katarine, Ivana Milosavljević je nagrađena nagradama za najbolju glumicu: 9. MONOAKT 2017. Peć, Kosovo i 2. BATTIF 2017. Tirana, Albanija, nagradom Kesten za ostvarenje lika Katarine Kosače na II KESTENBURG Festivalu, Banja Luka (BiH), 2017. god. Predstava je ujedno ostvarila niz zapaženih gostovanja u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te je do sada imala 39 izvođenja.

Život posljednje bosanske kraljice majke, Katarine Kotromanić Kosače, bio je prožet s jedne strane kraljevskim dostojanstvom, a s druge vječnom patnjom uslijed trajnog gubitka djece i doživotnoga prognaničkog života, te je time postao univerzalnim bosanskohercegovačkim simbolom. Ona je svoje beznađe pretvorila u aktivizam dajući otpor skrivanjem, nagonom za preživljavanjem, traženjem izlaza za svoju zemlju po štetu same sebe i nagonom majke koja brine za svoju djecu na način da nikad ne odustane za potragom i vjerom u njih da će se ponovo susresti. Oživljavajući njen život, buđenjem iz legende, svjedoci smo njene snage, vjere, mudrosti, hrabrosti, boli, ljubavi prema Bosni. Njen životni put je bio popločan mnogim preprekama ali ona nikad nije zaboravila svoje podrijetlo i do kraja svog života se borila za očuvanje kraljevstva i bosanskog naroda. U današnjem dobu nam je više no potrebna takva jaka ruka koja bi nas vodila i pokazala nam istinski put, put na kojem smo svi jednaki po zemlji na kojoj smo rođeni.