"Valter"

Idemo zajedno

Slovenci zatvorili granice za hrvatske kamione, nastao kaos.

Spread the love

SLOVENSKO ograničenje prometa teretnih vozila na pojedinim graničnim prijelazima s Hrvatskom uzrokuje brojne probleme hrvatskim prijevoznicima, a prometne administracije dviju zemalja trebale bi u najkraćem roku izraditi povoljnija tehnička rješenja, ističu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u priopćenju sa sastanka hrvatskog ministra i slovenske ministrice prometa.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak se u Sloveniji sastao sa slovenskom ministricom prometa Alenkom Bratušek, a glavna su tema sastanka bila ograničenja za prometovanje teretnih vozila na određenim dionicama graničnih prijelaza s Republikom Slovenijom.

Slovenci zatvorili 17 prijelaza

Naime, temeljem uredbe slovenskog Ministarstva infrastrukture od 1. lipnja hrvatski prijevoznici imaju zabranu prijelaza preko čak 17 graničnih prijelaza te moraju koristiti međunarodne granične prijelaze.

“Kako je donošenje te uredbe prouzrokovalo brojne probleme za hrvatske prijevoznike (povećanje troškova, vremena transporta ali i druge organizacijske probleme) odlučeno je kako je za uspješno rješavanje nastalog problema nužno organizirati sastanak između dvoje ministara”, ističu iz hrvatskog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Kako nadalje navode, hrvatska je strana na sastanku istaknula niz problema koji su uzrokovani donošenjem spomenute uredbe te je “izneseno stajalište kako je potrebno čim prije reagirati te pokušati pronaći kompromisna rješenja za obje strane”.

“Navedeni sastanak je završio konstruktivnim zaključkom kako je potrebno zadužiti slovensku i hrvatsku prometnu administraciju kako bi se u najkraćem roku mogla izraditi povoljnija tehnička rješenja za prijevoznike koji prometuju ovim dionicama. Sljedeći sastanak između dvoje ministara će se održati kroz desetak dana kada će se više znati o mogućim rješenjima”, ističu iz Ministarstva.

Tvrde da žele poboljšati sigurnost i kvalitetu života lokalnog stanovništva

Na sastanku je “aktualizirano i pitanje obnove i održavanja kako cestovnih tako i mostovnih graničnih prijelaza s Republikom Slovenijom, a sve kako bi se pronašlo cjelovito rješenje graničnih pitanja između Republike Hrvatske i Republike Slovenije”, zaključuje se u priopćenju.

Sukladno najavama od sredine travnja, slovensko je Ministarstvo infrastrukture od 1. lipnja na 17 graničnih prijelaza s Hrvatskom uvelo režim ograničenje za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona.

Slovenska je strana tumačila da tim ograničenjem “želi poboljšati sigurnost i kvalitetu života lokalnog stanovništva” na pravcima opterećenim teretnim prometom te da stoga taj promet s državnih magistralnih cesta prebacuje na autoceste.

Višesatna čekanja

Prijevoznici, pak, smatraju da je to slovenska reakcija na, kako kažu, hrvatski jednostrani potez zatvaranja graničnog prijelaza Mursko Središće za tranzitni promet kamiona iznad 7,5 tona.

S obzirom na ta ograničenja početak ovog tjedna je na pojedinim graničnim prijelazima donio pojačan promet i višesatna čekanja.

Nezadovoljni su i zagorski autoprijevoznici pa je kreirana i Facebook grupa “Protiv promjena regulacije tranzitnog teretnog prometa”, gdje se pozivaju svi prijevoznici i vozači da potpišu peticiju protiv odluke Republike Slovenije. Također se napominje da taj problem zatvaranja granice utječe kako na ekonomski, tako i na vremenski aspekt, jer će se putovanja vozača odužiti te će dolaziti do kašnjenja kod utovara/istovara.

Kamiondžije prijete blokadom cesta

“Sve je počelo kada je Hrvatska zatvorila prijelaz Mursko Središće da kamioni više ne bi prolazili kroz mjesto. Dnevno je tamo prolazilo 550 kamiona kroz samo naselje i mještani s obje strane granice su se pobunili. To je bila politička odluka pred izbore i sada mi plaćamo cijenu”, rekao je za Index Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika. Pokušali su prijevoznici spriječiti zatvaranje tog graničnog prijelaza svojim prosvjedom u ožujku. S četrdesetak kamiona blokirali su granični prijelaz, no nisu uspjeli. Stanovnici Murskog Središća koji više nisu željeli slušati buku kamiona pod svojim prozorima i u strahu prelaziti ulicu ipak su bili jači.

“Ako se situacija ne promijeni, ići ćemo u nove prosvjede. Bit ćemo prisiljeni zatvarati ceste i unaprijed se svima ispričavamo zbog toga, ali drugog izbora nemamo”, rekao je Kranjčec koji od današnjeg sastanka hrvatskog i slovenskog ministarstva prometa ne očekuje puno. Kaže da već ima informacije da se neće dogoditi ništa pozitivno za prijevoznike. Kranjčec nije želio otkriti gdje i kada će prijevoznici blokirati ceste, kao ni namjeravaju li to napraviti u Sloveniji ili u Hrvatskoj.

Iako zasad pate samo prijevoznici, uskoro bi mogli nastradati i putnici u osobnim automobilima. Zbog ogromnog broja kamiona koji će uz cestu čekati na pregled prilazi graničnim prijelazima bit će potpuno zakrčeni.