"Valter"

Idemo zajedno

Sve spremno za početak 9. Tuzla Film Festival

Spread the love

Dokumentarnim filmom “Sloboda” rađen u produkciji RSD Sloboda u produkciji Magic Factory i Evutus otvara 9. Tuzla Film Festival.

Ove godine  će se Tuzla Film Festival održati u online formatu zbog epidemiološke situacije.

U Narodnom pozorištu Tuzla, svečano će se otvoriti festival, koji će se moći pratit od 16. oktobra online,  putem gradskog javnog servisa RTV 7 od 20 sati.

Ove godine Tuzla Film Festival je internacionalnog karaktera, fokus je na južnoslavenskim prostorima, neke sekcije su i svjetske pa se tako festival proširio van BiH, što je prednost vanredne situacije.

Za festival je pristiglo 700 filmova, a od toga je odabrano 102 filma. Ovogodišnji festival otvara se filmom “Sloboda”.

Priznanja i nagrade ove godine su dobili: Mirvad Kurić, koji je dobitnik Vile TFF za razvoj bh kinematografije, Mustafa Mustafić je dobitnik Vile TFF Za doprinos razvoja južnoslavenske kinematografije, te Zdravko Novak koji je dobitnik priznanja za razvoj umjetnosti u Tuzli.

Ljubitelji kinematografije će moći pristupiti pratećim sadržajima festivala, koji će održati stručnjaci filmske industrije uz ograničen broj učesnika.

Prema riječima Borisa Balte, direktora TFF, pripremili su pet kategorija filmova, dugi igrani, kratki igrani, dokumentarni i future generaton short, te drugo izdanje Tuzla Kids festivala.

Za platformu je potrebo da se registrujete.  Kratki igrani, animirani i dokumentarni filmovi će biti 2 KM, dugi igrani 5 KM, a bit će i skupina filmova po nekim povoljnijim cijenama, ako bude zainteresovanih.