"Valter"

Idemo zajedno

Teški pacijenti iz FBiH liječenje mogu besplatno obaviti u Turskoj

Spread the love

Radi se o ugovoru između Memorial zdravstvene grupacije iz Istanbula i Federalnog zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje za izmještanje pacijenata u inozemstvo.”To su pacijenti nad kojima se u Bosni i Hercegovini ne mogu izvršiti operativni zahvati. To su transplantacije jetre i bubrega sa živog donora, transplantacija koštane srži za pacijente starije od 16 godina, stentiranje, koilovanje i embolizacija krvnih sudova (tretman aneurizama na mozgu), elektrofizioloska ispitivanja i RF Ablacija, te tumori oka”, rekla je za Klix.ba Emina Frljak Seh, menadžerica Memorial Healthcare Group (MHG) za Bosnu i Hercegovinu.

“Zašto sakupljate novac, imate pravo na besplatno liječenje”, rekla sam supruzi pacijenta Nihada Šahovića nakon što sam čula da traže sredstva putem medija. Šahovići su nakon intervencije Memorial Group prebačeni u Istanbul, a Nihad se trenutno oporavlja nakon transplantacije jetre.

Nihad i Nihada Šahović u Istanbulu

Kada se ustanovi da pacijent nema šansu u našoj zemlji, potrebno je da Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu ili centrima u Tuzli i Mostaru pošalje zahtjev koji će potom biti proslijeđen Federlanom zavodu zdravstvenog osiguranja za izmještanje pacijenta. Tada se sastaje komisija koja donosi konačnu odluku i daje rješenje bez kojeg početak procesa nije moguć.

“Kada se dobije rješenje, Fond solidarnosti na sebe preuzima troškove, avionske karte te jedan dio hotelskog smještaja ukoliko bude potreban. Pacijenta i najviše jednog pratioca dočekujemo na aerodromu, dodjeljuje im se prevodilac i vodimo ga u bolnicu”, objasnila je Frljak Seh.

Ugovor sa FZZ-om postoji od juna 2014. godine, međutim, to nije zaživjelo kako su predstavnici MHG-a očekivali.

“Problem je što ljekari nisu upućeni, a time ni pacijenti. Otkako sam ja preuzela posao menadžera Memoriala u BiH u protekla dva mjeseca imali smo sedam pacijenata. Mi radimo sve što je u našoj mogućnost da obavijestimo kolege. Nažalost, većina ljekara koji bi trebali biti glavna spona jednostavno nemaju te informacije. Mi smo preuzeli na sebe da upoznamo kolege sa mogućnostima liječenja kod nas”, zaključila je Frljak Seh.

Memorial zdravstvena grupacija osnovana je 1999. godine, a nalaze se na 14 lokacija širom Republike Turske.

Memorial je prva bolnica u Turskoj, a 21. u svijetu koja je akreditovana prestižnim JCI certifikatom (Joint Commission International). Također je prva bolnica u Turskoj koja se pridružila Američkom udruženju bolnica (American Hospital Association – AHA).

(Klix.ba)