"Valter"

Idemo zajedno

U Tuzli služena liturgija u povodu Vaskrsa

Spread the love

U povodu najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa u Sabornom hramu Uspenije presvete bogorodice Tuzla služena je svečana  liturgija koju je predvodio starješina ovog hrama, Miloš Trišić.
“Praznik Vaskrs simbolizuje pobjedu života nad smrću, dobra nad zlom, Vaskrsenje Hristovo je najveći praznik nad praznicima, pobjeda nad pobjedama, jer je u Svetom Hristovom Vaskrsenju slavimo pobjedu života nad smrću. Svima prijateljima i svim ljudima sa kojima živimo treba da svjedočimo da je Isus Krist vaskrsao  iz mrtvih, pobijedio smrt i svim ljudima od Adama i Eve do posljednjeg čovjeka darovao vječni život”, kazao je Trišić, te pozdravio sve prisutne sa pozdravom „Hristos Vaskrse -Vaistinu Vaskrse“.
Posebno se zahvalio, pozdravio i istakao požrtvovanost medicinskog osoblja koji se trude već više od godinu dana da spase sve ljude od pandemije i drugih bolesti u ovo vrijeme COVID-19. Naglasio je da Saborni hram Uspenija presvete bogorodice iduće godine obilježava jubilej 140 godina od osvještenja ovog hrama, na koje trebaju doći Fotije i drugi najveći vjerski  pravoslavni predstavnici da prisustvuju jubileju, ovom važnom događaju za ovaj grad, naglasio je Miloš Trišić, starješina Sabornog hrama Uspenijepresvete bogorodice u Tuzli.
Vjernicima je uputio i vaskršnju poruku, sveštenik Spasoje Radovanović, koji je pozvao vjernike na mir i ljubav, te podsjetio, da je po vjerovanju, Isus Krist vaskrsao trećeg dana nakon smrti i praznik Vaskrsenje Hristovo je praznik ujedinjenja svih nas u našem Gospodu i spasitelju. U ponoći Vaskršnje radosti uznosimo usrdnu molitvu za blagodat Uskrsloga Gospoda koji je pomirio nebo i zemlju. Duboko sam uvjeren je u našem društvu potrebno jedinstvo i sloga, da svjedočimo pred svijetom da je Hristos zaista vaskrsao, kazao je  Spasoje Radovanović, sveštenik Sabornog hrama Uspenija presvete bogorodice u Tuzli.
U povodu Vaskrsa u dvorištu Sabornog hrama je održano farbanje jaja, jer je tucanje jaja nezaobilazno po tradiciji i obojeno jaje je simbol Vaskrsa.

Vjernici čestitaju Vaskrs pozdravom „Hristos Vaskrse „ i “Vaistinu Vaskrse“.
Nakon vaskršnje liturgije koja se održava ujutro po povratku kući pali se svijeća, te se kadionicom kadi dom, a sutra dan se odlazi na groblje i umrlim postavlja na grob crveno jaje.
Duška REBIĆ