"Valter"

Idemo zajedno

UG Adra BiH: Invazije ljubavi u Tuzli

Spread the love

UG Adra BiH, je potpuno posvećena borbi za socijalnu pravdu što konkretno znači olakšati patnju siromašnih, boriti se za odbačene i potlačene, biti glas za one koji nemaju glasa.

Poslali su nam izvještaj sa upravo završene Invazije ljubavi u Tuzli uz molbu da ga podijelimo građanima Tuzle, što i činimo.

Nakon 5 dana služenja potrebama ljudi i pokazivanja ljubavi, ne prestajemo da dobijamo poruke podrške građana kao i pitanja kako da se učlane u našu organizaciju. Dvadeset mladih iz cijele Bosne i Hercegovine su stigli u Tuzlu u nedjelju 20.06. nakon čega smo obišli grad i popodne proveli pripremajući opremu za akcije. Prvog radnog dana smo obišli Hitnu pomoć, Vatrogasce, Komunalnu službu i tri policijske stanice noseći im Kutije zahvalnosti za njihovu predanu službu građanima. Drugog dana smo čistili gradsko izletište Ilinčicu na kojem je bilo mnogo smeća pa čak i manjih ilegalnih deponija.  Vrijedni volonteri su skupili više od 50 vreća smeća a svojim radom su izmamili osmijehe na lica iznenađenih prolaznika. Trećeg dana smo imali Bazar zdravlja u Bingu – najvećem Tržnom centru u gradu. Bazar je nudio sljedeće besplatne preglede: kontrolu tjelesne težine, viscelarne masti, mjerenje krvnog pritiska, glukoze u krvi, spirometriju i provjeru kiseonika u krvi kao i dva anketna testa – saznajte biološku starost Vašeg organizma i ocjenitie svoj način života. Takođe smo zainteresovanim građanima pružali i besplatnu uslugu masaže. Na kraju kruga svi korisnici su imali razgovor sa nutricionistom Željanom Kunos. Četvrtog dana smo izvršili najveći uticaj na grad sa mnoštvom akcija ljubavi i dobrote. Prvo smo ujutro motivisali građane da prestanu da puše tako što smo im za cigaretu davali zdravu jabuku. Skupili smo više od stotinu cigareta. Nakon toga smo u blic akciji podijelili cvijet pažnje ženama u pekarama, restoranima, bankama i drugim institucijama. Popodne smo u dvorištu Adre imali akciju besplatnog pranja automobila. Jedna žena koju smo usmjerili ka našoj praoni je bila toliko oduševljenja da nas je srela jer je prethodnih dana slušala o nama u medijima. Rekla nam je da je direktor biblioteka i da želi da se slika sa nama i stavi sliku na FB stranicu biblioteke. Naveče smo izašli u centar grada sa našom ATM mašinom ljubavi koja je bila velika atrakcija. Svako dijete koje je ubacilo karticu u ATM mašinu je dobilo poklon. Nekoliko sati su djeca a i roditelji neprestano dolazili po svoj poklon. Posljednjeg dana smo uradili veliku zastavu Invazije ljubavi sa kojom smo prošetali kroz grad i na kraju je zakačili na jednom gradskom nadvožnjaku a za to vrijeme smo bili pozdravljani sirenama stotina automobila.

Hvala Tuzli na dobrodošlici i gostoprimstvu sa željom da ljubav koju ste primili od nas šaljete drugima jer male stvari učinjene sa puno ljubavi će promijeniti svijet.

Božidar Mihajlovi, predsjednik Udruženja.