"Valter"

Idemo zajedno

Koncert uz veličanstven nastup mlade umjetnice na violini Aide Rešidbegović

Spread the love

Sinoć u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla održan veličanstven koncert mlade umjetnice na violini Aide Rešidbegović u pratnji na klaviru profesorice Darije Kadrić i Matea Divjak klavir.

Publici su se predstavili djelima Johana Sebastiana Bacha, Franza Schuberta i Bele Bertoka.

Aida Rešidbegović rođena u Tuzli 16.05.2006. godine. Violinu počela svirati u svojoj šestoj godini kod prof. Ivane Arnold, a 2021. godine završava Osnovnu muzičku školu u Tuzli kao učenica generacije.

Od septembra 2021. godine nastavlja obrazovanje u Srednjoj muzičkoj školi “Čestimir Mirko Dušek” u Tuzli.

Do sada je na nastupima na raznim takmičenjima u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji osvojila preko 20 prvih i specijalnih nagrada.

Značajan uspjeh je osvojila u 2021. godini kada je u junu osvojila prvu nagradu na International Youth Music Competitions, Atlanta, SAD, u Senior kategoriji (14-18 godina), a zatim u finalu IYMC Artist of the Year u istoj kategoriji osvojila bronzanu medalju i poziv da nastupi  na Međunarodnom recitalu dobitnika nagrada IYMC za muzičare na kojem će svirati 28.augusta 2022. godine u DiMenna Centru za klasičnu muziku u New Yorku.

Također dobitnica priznanja Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona kao i Nagrade grada Tuzla.

Do sada je održala osam solističkih koncerata u Tuzli, Beogradu, Mostaru i Banja Luci, ovaj večerašnji joj je deveti koncert.

Publika je mladu umjetnicu nagrađivala dugotrajnim aplauzima i čestitkama za nastup.