"Valter"

Idemo zajedno

CIK BiH: “Rok za podnošenje kandidatskih listi ističe 4. jula

Spread the love

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ovjerila je prijave 145 političkih subjekata za učešće na predstojećim ovogodišnjim općim izborima u BiH, od tog broja je 90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija.  Iz Centralne izborne BiH komisije rekli su da ne znaju hoće li svi politički subjekti imati ovjerene i kandidatske liste. Redoslijed naziva političkih subjekata na glasačkom listiću bit će utvrđen žrijebanjem do 21. jula. Politička stranke se kao članica ovjerene koalicije ne može povući iz te koalicije sve do ovjere rezultata izbora.   „Rok za podnošenje kandidatskih listi počeo danas i trajat će do 4. jula do 16 sati“, rekao je Suad Arnautović, predsjednik CIKBiH. 

U vezi s procesom kandidiranja, iz Centralne izorne komisije BIH ukazali su na to da sudije, tužioci, pravobranioci, notari, guverneri Centralne banke, policijski i državni službenici, revizore i njihovi zamjenici mogu se kandidirati za javnu izbornu dužnost samo ako prethodno podnesu ostavku na taj položaj.

Na kandidatskim listama moraju biti ispoštovane odredbe o zastupljenosti spolova, kao i o propisanom broju kandidata na listama, koji može biti za pet veći od broja mandata koji se dodjeljuju. Izvodi iz privremenog biračkog spiska bit će izloženi do 4. jula ove godine, pa CIK poziva sve birače, ovjerene stranke i medije da dostave primjedbe ako ih imaju u konkretnoj općini. U saradnji s Misijom OSCE-a od 4. do 15. jula u više bh. gradova biće organizovana obuka za općinske, gradske izborne komisije te kao novina, obuka o prekršajnoj i krivičnoj odgovornosti u izbornom procesu.  Putem aplikacije e-izbori, aktivne od 4. maja ove godine, vrši se prijavljivanje birača za glasanje izvan Bosne i Hercegovine. Do sada se prijavilo oko 21 400 osoba; Njemačkoj oko 5000, u Švedskoj više od 2600, u austriji gotovo 2000 i u Švicarskoj oko 1700.