"Valter"

Idemo zajedno

Evropa u pripravnosti: Uvode se karantini, otvaraju nove bolnice, zabranjuju se okupljanja

Spread the love

Suočene s bujajućom epidemijom koronavirusa, brojne evropske države uvode lokalne karantine i druga ograničenja te  su prisiljene povećati bolničke kapacitete zbog velikog priljeva zaraženih. Engleska svakodnevno bilježi 45 hiljada novih slučajeva zaraze, pokazala je nova studija o rasprostranjenosti koronavirusa u tom dijelu Velike Britanije.

Britanski premijer Boris Johnson pokušava zaustaviti drugi val zaraze koronavirusa lokalnim restriktivnim mjerama, no nova studija pokazuje kako je broj novozaraženih dnevno daleko iznad 17.540 koliko ih je službeno bilo u četvrtak u Engleskoj. Istraživanje londonskog Imperial Collegea i Ipsos MORI-ja pokazalo je da jedna od 170 osoba u Engleskoj imala virus između 18. rujna i 5. listopada, što znači da je 45 tisuća novih zaraza dnevno. Pokazalo se i da je broj novozaraženih među starijima od 65 narastao osam puta u usporedbi s prošlim izvještajem za razdoblje između 20. augusta i 8. septembra.

Virus je ponovno ušao u kraljevsku porodicu – zaražena je Sophie, supruga princa Edwarda, najmlađeg sina kraljice Elizabete koji je prošlo proljeće boravio u Hrvatskoj. U martu je pozitivan bio i princ Charles.

Dan nakon što je niz evropskih država zabilježio rekordne brojeve novozaraženih, oni su u petak ponovo dosegli vrhunac u Rusiji, Poljskoj, Ukrajini, Bugarskoj, Slovačkoj i Češkoj, a proporcionalno raste i broj mrtvih.  Ukrajina je u petak objavila kako će zbog rasta broja slučajeva morati otvoriti još bolnica za prihvat svih pacijenata s covidom-19.

Kontrola na granici između Slovenije i Italije

Na drugoj strani Evrope španska vlada je uvela petnaest dana dugo vanredno stanje u Madridu, nakon što je regionalni sud odbacio djelomično zatvaranje grada uvedeno prije sedam dana, piše BBC. Tako će u Madridu i devet okolnih gradova na snagu stupiti restrikcije kretanja.

Vlasti Švicarske, koja je u petak također zabilježila rekordan broj novozaražanih, stavile su njemačke gradove Berlin i Hamburg na crvenu listu, kao i austrijske provincije Gradišće i Salzburg, te talijanske regije Kampaniju, Sardiniju i Veneto. Na listu su stavljene i Kanada, Gruzija, Iran, Jordan, Rusija, Slovačka i Tunis.

Slovačka je prijavila rekordan broj zaraženih koronavirusom, zbog čega je vlada pozvala u pomoć stotine vojnika koji će biti ispomoć zdravstvenim radnicima te je upozorila na strože mjere u javnom životu. Slovačka je dosad izbjegavala sveopći karantin, no propisala je nošenje maski u unutarnjim prostorima kao obaveznu mjeru, ograničivši broj kupaca u trgovinama, te je naredila restoranima i kafićima da se zatvore u 10 navečer. Također je ograničila broj sudionika na sportskim i javnim događajima.

Njemački gradovi

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak nakon razgovora s gradonačelnicima najvećih njemačkih gradova da je osnovni cilj za predstojeću jesen i zimu izbjeći ponovni ‘lockdown’ i omogućiti nastavak rada škola i vrtića. “Mi se nalazimo na prekretnici na kojoj se odlučuje gdje će Njemačka, kad je u pitanju pandemija koronavirusa, biti ove jeseni i zime”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon razgovora s gradonačelnicima 11 najvećih njemačkih gradova.

Na sastanku je odlučeno automatsko uvođenje dodatnih mjera borbe protiv širenja koronavirusa ako broj novozaraženih u roku od tjedan dana naraste preko vrijednosti od 50 na 100.000 stanovnika. Mjere sadrže obvezu nošenja maski i na javnim površinama s velikim brojem ljudi i gdje nije moguće pridržavanje razmaka od 1,5 metara. Nadalje se uvodi zabrana prodaje alkohola, ograničenje rada ugostiteljskih objekata te ograničenje broja osoba na privatnim i javnim okupljanjima.

U slučaju uvođenja posebnih mjera gradovima će osobljem pomoći epidemiološki institut Robert Koch kao i stručnjaci Bundeswehra. Njemačka kancelarka je objasnila da je svako novo uvođenje mjera “bolno”, ali da treba učiniti sve kako bi se izbjegao ponovni “lockdown” i zatvaranja škola.

“Naš cilj je izbjegavanje lockdowna ove jeseni i zime”, rekla je Merkel i dodala da je daljnji prioritet držati škole i vrtići otvorenima.

Upozorila je na nagli porast novozaraženih u nekoliko najvećih njemačkih gradova i opasnost od nesposobnosti praćenja lanca zaraze.

“Kada do toga dođe, tada se virus počinje širiti nekontrolirano. A što to znači za zdravstveni sustav i javni život možemo vidjeti na primjeru nekih naših evropskih susjeda”, rekla je Merkel.

U Berlinu su gradske vlasti već donijele odluku o zatvaranju kafića nakon 23 sata, noćnu zabranu prodaje alkohola kao i ograničavanja broja okupljenih na privatnim i javnim događanjima.

U Madridu zabranjeni ulasci i izlasci iz grada

Španska vlada u petak je proglasila vanredno stanje u Madridu zbog pandemije pa će više od 3 miliona stanovnika smjeti napuštati grad jedino u hitnim slučajevima. Vanredno stanje proglašeno je dan nakon što je sud u Madridu bio odbacio te iste vladine mjere.

“Možemo ili prekrižiti ruke, ili zaustaviti virus”, rekao je ministar zdravlja Salvador Illa na konferenciji za medije.

Raport.ba