Lovačka salata se radi od svega što vam ostane od izrade ajvara – paradajza, patlidžana, paprike, luka i mrkve. Ukus ove salate, koja zapravo nije salata, je nešto između slatkastog i kiselog. Može se koristiti za razna mesna pečenja kao umak ili preliv, ali i u kombinaciji bez mesa za tjestenine. Najčešće se pravi dosta ljuta, odakle joj dolazi i ime lovačka.
lovačka salata – recept
- 1 l soka od paradajza
- 2 kilograma crvene paprike roge
- 500 grama crvenog luka
- 500 grama mrkve
- 100 grama soli
- 100 ml jabukovog sirćeta
- 100 ml ulja
- 2 kašičice peršina
- list lovora
- 6 glavica bijelog luka
- konzervans
- 2 žličice soli
- pola vrećice (dvije žlice papra)
- 2 režnja češnjaka
Postupak:
Sameljite crveni luk i dodajte ga u sok od paradajza. Tako u posudi kuhajte oko 30 minuta na srednje jakoj vatri. Povremeno pomiješajte. Za vrijeme kuhanja narežite papriku na kockice, a mrkvu na kolutiće. Sameljite i bijeli luk u komadiće.
Nakon što se paradajza skuva, dodajte papriku, mrkvu, bijeli luk, lovorov list, sol, peršin, ulje i češnjak. Promiješajte i ostavite da se kuva još od 90 – 120 minuta. Dužina kuvanja zvisi o tome koliko tečnosti ostaje te koliko je paprika svježa i sočna.
Nakon sat i pol provjerite koliko se zgusnulo. Uzmite u obzir da će se dodatno zgusnuti kada se ohladi. Gustoća treba biti kao kada radite ajvar. List lovora možete izvaditi iz mješavine. Kada mislite da je dovoljno gusto sklonite s vatre, dodajte peršun i konzervans. Ostavite da odstoji 10-ak minuta.
Dok čekate, pripremite staklenke za skladištenje. Ovom količinom smjese dobit ćete oko 5 velikih teglica. Staklenke pripremite tako da ih stavite u posudu za pečenje i u peć na 60°C. Ostavite tako da stoji par minuta. Kada smjesa malo odstoji počnite ju stavljati u staklenke i to malo po malo. Pri kraju prvo prekrijte prozirnom folijom, stavite gumicu i onda poklopac.
Staklenke s lovačkom salatom držite na tamnijem i hladnijem mjestu kao što bi čuvali i ajvar.
More Stories