Svjedoci smo, kako je kazao, sve lošijoj slici na globalnom planu u vezi s medijskim slobodama, te učestalim napadima na novinare, nažalost, nerijetko i sa smrtnim epilogom.

Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković naveo je kako je, posmatrano u globalnim razmjerama, Bosna i Hercegovina, prema indeksu slobode medija (istraživanje ‘Reportera bez granica’) zadržala 58. mjesto, što je, kako navodi, dokaz da nema pomaka nabolje.

Podsjetio je kako je BiH prije 15-tak godina bila na 37. mjestu, te ocijenio da je nemoguće očekivati da se u uvjetima rada novinara u BiH bilo šta poboljša, „jer se ni u državi ništa ne poboljšava“.

“Svi elementi koji se , generalno tiču slobode rada novinara ne idu nam u prilog, uključujući ekonomske, političke i sigurnosne”, kazao je Divković, navodeći kako polovina novinara radi za „sadaku“ od oko 600 KM, a da oko 40 posto njih još nemaju riješen radno-pravni status.

U diskusiji u kojoj su, uz spomenute, sudjelovali novinari iz cijele BiH, te predstavnici akademske zajednice i nevladinog sektora, konstatirano je da su sigurnosni uvjeti za rad medijskih djelatnika u BiH sve gori, te da se sedmično bilježi više od jednog nasrtaja, verbalnog ili fizičkog, uključujući i bezrazložna hapšenja kao i učestale pritiske na novinare/ke.

Kako je rečeno, poražavajući podatak je da gotovo svaki četvrti ispitanik smatra opravdanim napadati novinare, što uz pritisak vlasti umnogome usložnjava njihov rad i u ionako složenim općim okolnostima.

U nastavku online događaja razmatrani su i drugi aspekti koji se neposredno reflektiraju na rad medija, uključujući i spcifičnosti kriznog izvještavanja u vrijeme pandemije.

Istraživanja o temi medijskih sloboda i zaštiti novinara u BiH, Fondacija „Friedrich Ebert“ i BH novinari realiziraju kontinuirano od 2009. godine, a rezultate, već tradicionalno, predstavljaju na Svjetski dan slobode medija, kako bi među medijskim profesionalcima potaknuli debatu o javnoj odgovornosti medija i zaštiti ključnih vrijednosti slobodnog novinarstva.

Autor: Fena