"Valter"

Idemo zajedno

Tuzla: Festival „Franjo Bosanac – Franciscus Bossinensis“ otvara Napretkov trio Musica Salinea

Spread the love

U Hrvatskom kulturnom centru u Tuzli počeo je trodnevni Festival klasične muzike „Franjo Bosanac – Franciscus Bossinensis“, kojeg organizuju HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan.

Prvu večer nastupile su Napretkov trio Musica salinea, tri velike muzičke umjetnice, Alma Hodžić-Pašić, Lorena Milina i Lidija Paulin koje su se publici predstavile djelima Rudolfa Matza, Dore Pejačević,

Arna Babadjaniana i Astora Piazzolla.

“Publiku je čekalo i iznenađenje. Naime, koncert je otvorila učenica 4. razreda Osnovne muzičke škole Tuzla koja pohađa klavir u klasi Alme Hodžić Pašić i predstavila se djelom Franciscusa Bossinensisa. Radi se o izuzetnoj mladoj nadi pijanizma s već osvojenim mnogobrojnim prvim nagradama,  Nejli Koprić”, kazala je za Hrvatski glasnik violinistica Lorena Milina

Veoma malo se zna o Franji Bosancu, skladatelju iz 15. i 16. stoljeća koji je rođen, najvjerojatnije u okolini Srebrenika. Zato upravo jedan festival, posvećen ovom velikom umjetniku potiče i druge da o njemu još nešto otkriju, poput malde pijanistice Nejle Koprić.

“Ovaj festival posvećen Franji Bosancu može imati pozitivan utjecaj na širenje svijesti o ovom skladatelju. Kroz organizaciju festivala moguće je potaknuti i druge da istraže i otkriju više te pridonesu stvaranju mreže stručnjaka i entuzijasta koji su zainteresirani za proučavanje i očuvanje glazbenog naslijeđa Franje Bosanca. Kroz suradnju i dijeljenje resursa, moguće je poboljšati pristup arhivskim dokumentima, knjigama, zapisima i drugim materijalima koji se odnose na njegov rad. Osim toga, festival može potaknuti i lokalnu zajednicu da bude ponosna na svog skladatelja te da očuva i njeguje svoje kulturno naslijeđe”, kaže nam Lorena Milina.

Večeras na Festivalu nastupio je Duo Guščić-Zavišić iz Zagreba, sutra 14. juna 2023. godine nastupit će Duo Kadrić-Kasumović iz Tuzle.