"Valter"

Idemo zajedno

Beograd: Žene u crnom obilježile godišnjicu genocida u Srebrenici

Beograd, Srbija - 10. juli 2020:Nevladina organizacija "Žene u crnom" obeležila je danas na beogradskom Trgu Republike 25. godišnjicu genocida u Srebrenici ( Milos Miskov - Anadolu Agency )

Spread the love

Oko 30 članica Žena u crnom je istaklo transparente protiv negirajna genocida u Srebrenici.

Nevladina organizacija “Žene u crnom” obilježila je u petak na beogradskom Trgu Republike 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Oko 30 članica “Žena u crnom” istaklo je transparente na kojima je pisalo “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”, “Odgovornost”, “25 godina” i “8.372”, prenijela je agencija Anadolija.

Učesnice skupa bile su obučene u crno, sa bijelim marama oko vrata i nosile su srebrenički cvijet, simbol stradanja i genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine.

Koordinatorica organizacije Staša Zajović izjavila je da se na vlasti u Srbiji nalaze iste osobe koje su odlučivale i 1995. godine.

U blizini skupa pojavilo se oko 20 muškaraca koji su uzvikivali da “Srebrenica nije genocid”, kao i imena haških osuđenika, ratnog predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Radovana Karadžića i ratnog komandanta Vojske RS-a Ratka Mladića. Policija je ovu grupu držala na udaljenosti od “Žena u crnom”.

Negiranje genocida

U Srebreničkom genocidu ubijeno je više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka  a do sada su pronađeni i Potočarima pokopani ostaci nešto više od 6.600 žrtava.

Uprskos presudama UN-ovog Međunarodnog suda za ratne zločine koji je presudio da se u Srebrenici desio genocid, a vojni i politički vrh današnjeg bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska osudio na višegodišnje kazne zatvora, entitetske vlasti kao i vlasti susjedne Srbije do danas negiraju genocid.

Brojni svjetski zvaničnici poručuju da negiranje srebreničkog genocida u civiliziranom svijetu mora prestati, uključujući i generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Izvor: Agencije

TAGOVI