"Valter"

Idemo zajedno

Evropski parlament izglasao: Srbija da uvede sankcije Rusiji ako hoće da nastavi pregovore sa EU

Spread the love

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je većinom glasova izveštaj u kom se traži da se pristupni pregovorima sa Srbijom uslove usklađivanjem zvaničnog Beograda sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, odnosno uvođenjem sankcija Rusiji.

U izveštaju se navodi da je neophodno dati prioritet usklađivanju zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

“Pristupne pregovore sa Srbijom bi trebalo unaprediti samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama važnima za EU”, navodi se u izvještaju koji je danas usvojen.

Evroposlanici su pozvali Srbiju da se sistematski uskladi sa restriktivnim mjerama EU i politikom prema Rusiji, te da pokaže napredak u demokratiji, vladavini prava i prihvati vrijednosti i prioritete EU.

Oni su pozvali i da se preispitaju svi fondovi EU za Srbiju, posebno svi projekti koji se finansiraju u okviru ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, kako bi se, prema njihovoj ocjeni, osiguralo da svi rashodi EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima.

Pomenuti izveštaj bi trebao u novembru da ide na plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta, a ukoliko se izglasa onda postaje i zvanična rezolucija. Rezolucije Evropskog paralmenta su savjetodavne za druge institucije EU, poput Evropske komisije i Evropskog savjeta.