"Valter"

Idemo zajedno

Francuska u La Manšu zaplijenila ruski brod

Spread the love

Riječ je o jednom od prvih vidljivih koraka Zapada protiv Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Francuska je u subotu zaplijenila teretni brod u La Mancheu za kojeg Sjedinjene Američke Države vjeruju da je povezan sa sinom bivšeg šefa ruskih obavještajca, u jednom od prvih vidljivih koraka Zapada koji provodi sankcije usmjerene protiv Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Zaplijenjeni brod se dovodi u vezu sa Pyotrom Fradkovom, sinom Mihaila Fradkova, bivšeg šefa ruske vanjske obavještajne službe i nekadašnjeg ruskog premijera. Pyotr Fradkov i sam je uključen u posljednju rundu američkih sankcija.

Brod je preusmjeren u francusku luku Boulogne-sur-Mer između 3 ujutro i 4 ujutro, rekla je Veronique Magnin iz francuske pomorske prefekture, dodajući da carinski službenici provode provjere, izvijestio je Reuters.

Zalijenjeni brod prevozio automobile

Portparol ambasade Rusije u Francuskoj rekao je danas da su francuske vlasti dozvolile 19-članoj posadi broda Baltic Leader da se iskrca na obalu.

“Posadi je dozvoljeno da se slobodno kreće u gradu”, izjavio je portparol ambasade Rusije u Francuskoj Aleksander Makogonov, prenosi ruska agencija TASS.

Zaplijenjeni brod je prevozio nove automobile iz Ruena u Sankt Petersburg.

Zapadne zemlje predvođene SAD-om uvode razarajuće sankcije po rusku ekonomiju, nakon što je ruski čelnik Vladimir Putin od četvrtka pokrenuo invaziju na susjednu Ukrajinu.

IZVOR: AGENCIJE