"Valter"

Idemo zajedno

Njemački centar za robotiku DKR Mejdan u Tuzli počeo nove projekte

Spread the love

Ove godinese navršava  već tri godine od otvaranja Centra za robotiku DKR u Tuzli sa sjedištem u tuzlanskom Mejdanu koji pruža edukacije mladim robotičarima. Obuke u centru su počele još u februaru ove godine i stručno osoblje DKR Centra želi prenijeti svoje znanje učenicima i strudentima koji su uključeni u edukaciju, ali zbog pandemije COVID-19 je obustavljen projekat, ali je nastavljeno održavanje projekta.
U organizaciji firme Mastewerk GmbH iz Minhena u prostorijama Njemačkog centra za robotiku DKR u Tuzli u SKPC Mejdanu realizovan je inženjerski projekat pod nazivom“Uspostava mehaničarske radionice“ i predstavlja jedinstveni inženjerski projekat koji se realizira u Tuzli, a podržan je od strane Ministarstva Savezne Republike Njemačke za ekonomsku saradnju i razvoj-BMZ.
– Projekat ima za cilj da upozna studente i učenike osnovnih i srednjih škola sa modernim tehnologijama i četvrtom industrijskom revolucijom. Učesnici projekta bili su studenti Mašinskog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike koji su imali priliku naučiti kako da programiraju robota za obavljanje različitih vrsta zadataka. Pored toga uče kako da u potpunosti servisiraju robota, kako da ga rastave koji nije u funkciji , da  pronađu defektni dio, zamijeni ga i ponovo sastave robota koji se kao takav može vratiti u pogon- istakao je projektni menadžer Milan Kusmuk, te dodao: – Cilj je da se postave neki standardi Njemačkog sistema i da se obrazuju kandidati, jer sada sve vrste industrija traže načine kako da pređu na digiteliziran i automatiziranu način rada. Ovo je besplatan pilot trening, višemjesečni kurs sa fokusom na robotiku, dijagnosticiranje, servis i održavanje različitih upravljačkih sistema- pojasnio je menadžer Kusmuk.

-Proces reparacije robota je stepen koji su učesnici morali savladati prije nego su omogućili vraćanje servisnog robota u pogon. Popravljenog robota je moguće integrisati sa drugim mašinama, što je čest slučaj u industriji, te su studenti imali priliku, uz pomoć iskusnih kolega, programirati robota da radi na CNC mašini. Uz pomoć programskog jezika, izdali su naredbu robotu koji je obavljao poslove, koji su do sada radili ljudi. To predstavlja ključni momenat četvrte industrijske revolucije u kojem robot mijenja čovjeka, ali pod njegovom kontrolom – istakla je Azra Gurdić, Automation and Robotics  Engimer.
Stručnjaci ovog programa su izdali i katalog u kojem je objašnjeno koje se sve radnje obavljaju. Predstavljen je način obuke i edukacija, programiranje robotskih sistema i industrijska automatizacija uz fotografije obuke, pa se svi zainteresovani mogu javiti na tel. O35 230-321 i 230-323 , ili lično doći u Mejdan u prizemlje gdje se nalazi ovaj čarobni smještaj za robote koji „zamjenjuju“ ljude.
Duška REBIĆ