"Valter"

Idemo zajedno

Protest učenika Srednje medicinske škole u Tuzli povodom eksterne mature

Spread the love
Poštovani,
Javljam se u ime učenika Srednje medicinske škole u Tuzli, u nadi da će ovo dospjeti do ljudi da shvate da ni škole nisu kao što su nekad bile.
Živimo pod okriljem demokratije gdje je glas svakog građanina bitan,pa ako je tako zašto se onda ne uvaže naše žalbe i glas pobune?
Mi, učenici Tuzlanskog kantona jedini polažemo eksternu maturu dok je u ostalim kantonima drugačija situacija. Zbog čega se naš kanton razlikuje od drugih i po čemu to moramo da budemo drugačiji? Prethodno pisane molbe i peticije za ukidanje eksterne mature u našem kantonu nisu nam uvažene.
Pomirili smo se sa činjenicom da jedini u državi imamo eksternu maturu i pokušali izvući najbolje iz toga. Očekivali smo podršku profesora ali je nismo dobili. Sada govorim u svoje ime i u ime svog razreda ali vjerujem i u ime mnogih drugih. Eksterna matura iz izbornih predmeta je bila nepravedna prema mnogima. Biologija, fizika i hemija su predmeti koje mi kao EU VET smjer nismo imali 4 godine. Eksterna kao eksterna matura nije problem, problem su predmeti koje polažemo mi kao Srednja medicinska škola. Mi EU VET smjer polažemo predmete koje smo slušali samo prve dvije godine školovanja umjesto da polažemo stručne predmete koje ćemo danas sutra koristiti u praksi kao budući medicinski radnici. Htjeli smo ostvariti sto bolje rezultate ali izgleda da to nikome nije bilo u planu iz ministarstva. Katalozi koji su validni od strane ministarstva za pripremu predmeta nisu bili na eksternoj maturi. S tim da iz svakog predmeta ima preko 200 pitanja/zadataka. Katalozi nisu bili nešto što je lahko nauciti ali smo također dali sve od sebe. Rečeno nam je da od literature koristimo kataloge sa stranice naše škole. Međutim, na dane ispita, naš razred saznaje da postoje neki drugi katalozi kojih nema ni na stranici škole a ni na stranici Pedagoškog zavoda TK. Onda se mi kao učenici zapitamo zašto je to tako i zašto se sa svakim razredom nije radilo isto? Zašto se razredi odvajaju? Zar se to zove kolegijalnost kojom su nas 4 godine učili? Naravno da ne, već nam sve ovo govori o tome koliko nismo bitni kao zajednica već kao pojedinci..
Da bi se moglo nešto konkretno i vidljivo uraditi potrebna nam je pomoć i podrška naroda da se nepravdi stane u kraj. Nemojte da dozvolimo da naš trud,rad i strpljenje tokom školovanja padnu u vodu. Zar da nam se postavlja uslov da zbog eksterne ne možemo dobiti diplomu koju smo zaslužili? Budimo podrška jedni drugima❗❗