"Valter"

Idemo zajedno

SD BiH : S A O P Š T E NJ E   Z A  J A V N O S T

Spread the love

S A O P Š T E NJ E   Z A  J A V N O S T

Na posljednjoj sjednici “eksperti” iz Vlade TK su donijeli Odluku o formiranju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u TK. Prema riječima “eksperata” na ovaj način TK po prvi put institucionlano uspostavlja mehanizam za sprječavanje korupcije postavljajući standard u trasnparentnom djelovanju.

Već na prvom koraku Ured bi trebao da ima posla, jer se uradilo protivno zakonu. Ured za zakonodavstvo Tuzlanskog kantona je i po treći put dalo mišljenje, koje je suprotno htijenju “eksperata”. Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u TK je osnovala Vlada TK umjesto Skupštine TK. Ovlaštenje o formiranju Ureda imaju Skupštine kantona. Ni prema članu 54. federalnog Zakona o organizaciji organa uprave ne daje se ovlaštenje Vladi kantona da samostalno osnuje Ured koji će obavljati poslove iz člana 2. predložene Uredbe.

Pitamo se, jesu li “eksperti” požurili kako bi kroz rad Ureda za borbu protiv korupcije sakrili svoj kriminal, a obračunavali se sa političkim neistomišljenicima?