"Valter"

Idemo zajedno

Tuzla: Svečano otvoren mekteb u Vršanima

Spread the love

U nedjelju, 28. maja 2023. godine Medžlis Islamske zajednice Tuzla upriličio je svečano otvorenje mekteba u Vršanima.

Svečanosti su prisustvovali muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, glavni imam hafiz Ahmed-ef. Husaknović, imami, džematlije i gosti koji su željeli podijeliti radost ponovnog otvorenja mekteba koji je prvi put spomenut u dostupnim dokumentima daleke 1879. godine.

Riječima dobrodošlice obratio se imam Bijele džamije Edib-ef. Avdić zahvalivši se svima koji su dali doprinos u tome da se ovaj mekteb obnovi i danas otvori svoja vrata kao i svima koji su došli na ovu svečanost. Efendija Avdić je posebno istakao značaj vakifa u ovom hajirli poslu, kao i zalaganje i doprinos ranijeg imama Bijele džamije hafiza Abdullaha-ef. Okanovića.

Glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović je u poruci koju je uputio ovom prilikom evocirao i sjećanja na vrijedne džematlije koji vode porijeklo iz Vršana, a koji tu posebnu nit odnosa prema vjeri nose u koji god džemat da dođu, te kako se trude da to prenose i na mlađe generacije. Posebne riječ zahvale uputio je i svima koji su dali doprinos u obnovi mekteba. Glavni imam Huskanović je istakao i spremnost Medžlisa Tuzla da ovaj mekteb učini mjestom susreta generacija, zajedničkih ibadeta u ambijentu ovog mekteba.

O značaju ovog mjesta i objekta govorio je muftija tuzlanski dr. Fazlović.

-Kada smo došli ovdje, u ovo naše drevno naselje, Vršane, vidjeli smo neku posebnu radost kod svih vas. Možemo to tumačiti i sagledavati sa više strana. Ovo je naš važan skup. Ovdje smo u okrilju svoga Gospodara Allaha, dželle šanuhu, u ibadetu Njemu. Postoji jedna posebno važna veza između ovog mjesta i mnogih ljudi. Ne samo onih koji znaju da je njihov korijen sa ovog mjesta već i mnogih od nas. To je Allahovo, dželle šanuhu, davanje. Allah, dželle šanuhu, daje poseban karakter nekim mjestima, sredinama, geografskim tačkama, naseljima, gradovima i svugdje to imamo po zemaljskoj kugli. Nije slučajno u našem šeheru Tuzli prisutan duhovni napredak. Svjedočimo to iz dana u dan. Zahvalni smo Allahu, dželle šanuhu, na tome. I ove sredine kao što su Vršani, i mnoge druge sredine i mahale Tuzle, doprinose tome, kazao je Muftija.

Muftija Fazlović je istakao i značaj džemata, našeg učešća u njemu ali i važnosti emanet prema porodici koji je naš svakodnevni emanet.

– Nema većih emaneta od onih u našim porodicama. Najveći emanet je između muža i žene, da imamo zdrav brak. A onda onaj na relaciji sa našom djecom, našim roditeljima, braćom i sestrama, u našim familijama i to širimo, kazao je muftija Fazlović, dodajući da je mišljenja da nema familije u kojoj nema onih koji imaju dobru spoznaju i samosvijest.

– Zato nemojmo oklijevati i biti pasivni, okupljajmo svoje najbliže, budimo među njima, dijelimo s njima ono što su naša uvjerenja, što smo postigli u svojim spoznajama, svojim iskustvima, kazao je Muftija.

Prigodan program izveli su tuzlanski imami, članovi hora „Gazi Turali-beg“. Odlomke iz Kur’ana učili su Sadif-ef. Mahmutović i Edib-ef. Avdić, a moderator je bio Esmir-ef. Hasanović. Dovu je proučio dugogodišnji imam Bijele džamije u penziji Ismet-ef. Avdibašić.

Tokom svečanosti su uručene zahvlnice onima koji su dali doprinos u obnovi mekteba. Obnova mekteba je započela 2021. godine a svečano otvorenje je upriličeno u mjesecu maju 2023. godine što je napisano i na ploči koja se nalazi na ulazu u mekteb.

Prema dostupnim pisanim inforamcijama mekteb Vršani prvi put se spominje 1879. godine. U knjizi „Monografija tuzlanskih vakufa“ – II knjiga navodi se da je na kraju 1932/33. školske godine, Sreskog vakufsko mearifskog povjerenstva u Tuzli u mektebu Vršani bilo 45 polaznika.

Na kraju svečanosti za Valtertuzlanski.ba muftija tuzlanski dr. Vahid ef Fazlović, Fikret Jahić Vršanin, Izet Šabotić i Ismet ef. Avdibašić su povodom ovopg događaja kazali: