"Valter"

Idemo zajedno

U Tuzli održana Naučna manifestacija „Historijski pogledi 3“

Spread the love

Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzle održao je Naučnu manifestaciju „Historijski pogledi 3“, koja je održana u Sali za sastanke Hotela „Tuzla“ u Tuzli. U okviru ove manifestacije održana je i Naučna konferencija „Bosna i Hercegovina i Dejtonski mirovni sporazum, 25 godina poslije“ Društveno politički kontekst.


Na Konferenciji učešće je uzelo 12 naučnika Univerziteta u Tuzli, Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta  „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Na Konferenciji je prezentovan i časopis Historijski pogledi br. 3 /2020.
Prisutne je pozdravio sa uvodnim izlaganjem, predsjednik Naučno-organizacionog odbora Naučne konferencije, prof. dr. Izet Šabotić, sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, koji je između ostalog istakao: “Na osnovu provedenih istraživanja učesnika želimo da ukažemo da je Dejtonski sporazum rezultat četverogodišnjeg rata u BiH u kojem je bh društvo ostalo sa velikim ljudskim i materijalnim gubicima, te da je isti isti zaustavio rat i donio mir. U takvi okolnostima Dejtonski mirovni sporazum nije imao altrenative, iako je isti po mnogo čemu nepravedan. Želimo da Konferencijom ukažemo na brojne kontraverze i nefunkcionalnost Dejtonskog sporazuma jer se isti nije pokazao funkcionalnim” kazao je prof. Šabotić, te pojasnio : “Nakon 25 godina „izgradnje“ bh društva na ustavno-pravnim osnovama Dejtonski mirovni sporazum se nije pokazao dobrim i funkcionalnim. Činjenica je da su određene destruktivne snage ostale na veliko državnim projektima i polazištima iz 90-ih godina 20. vijeka. Te snage osporavaju provedbu najvažnijeg aneksa Dejtonskog sporazuma, poput Aneksa VII vezanog za povratak, Aneks VI koji se odnosi na ljudska građanska prava, koja se otvoreno krše u BiH, te Aneksa IV vezanog za nepoštivanje ustava BiH, kao i njenih institucija, naglasio je prof. Šabotić .
Učesnici Konferencije su govorili i pitanju zloupotrebe specijalnih i paralelnih veza, nepoštivanje presuda Međunarodnog suda u Hagu, negiranje genocida, otvoreno sprečavanje povratka prognanih lica, konstantnog osporavanja mnogih pitanja i negiranja BiH.
Učesnici Konferencije smatraju da je Međunarodna zajednica kao garant provedbe Dejtonskog sporazuma, što predstavlja važnu osnovu euro-atlanskih integracija BiH. Na kraju konferencije doneseni su korisni zaključci, iako je  Konferencija održana u posebnim uslovima pandemije COVID 19,  opravdano je očekivanje naučne javnosti u BiH, da uputi čestitke agilnom timu Centru za istraživanje moderne i savremene historije. Naučna manifestacija „Historijski pogledi“ održana je uz sve mjere zaštite od korone virusa COVID 19, a učesnici su se pridržavali svih naredbi i preporuka FŠCZ i drugih nadležnih organa, kao i upustava organizatora.
Duška REBIĆ