"Valter"

Idemo zajedno

UG „HO Horizonti“ Tuzla promocija: Leksikon „100 žena – 100 ulica po ženama“

Spread the love
 U prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla  promovisan je,  Leksikon „100 žena – 100 ulica po ženama“.
Organizator promocije je UG „HO Horizonti“ Tuzla, a publikacija je nastala u saradnji Inicijative „Mir sa ženskim licem“ i Foruma civilna mirovna služba (Forum ZDF).
Promotori ove publikacije: Merima Skokić, Mira Vilušić i Sabina Babajić su kazale nešto više o ovom projektu, Mira Vilušić iz UG „HO Horizonti“ Tuzla, govorila je o dugogodišnjoj saradnji ženskih udruženja i aktivizmu u oblasti prava žena, te je ova publikacija jedan od rezultata predanog rada.
 Ovaj projekat koji je večeras predstavljen, je veliki  poduhvat Udruženja „Horizonti“ jer L eksikon koji donosi popis značajnih žena, koji je nastao na relevantnim izvorima, pohranjenim unutar fondova Zavičajne zbirke. Za navedeno Udruženje, ova knjiga predstavlja poziv da se prilikom dodjeljivanja imena ulicama u našim gradovima, dosadašnja praksa treba mijenjati, jer žene zaslužuju da veći broj ulica nosi ime po njima.
Za Biblioteku ovaj Leksikon predstavlja referentno djelo i vrijedno historiografsko polazište namijenjeno budućim istraživačima, rekla je Sabina Babajić iz Zavičajne zbirke NUB „Derviš Sušić“ Tuzla.
Ova publikacija će biti dostupna svima koji imaju namjeru da se upoznaju sa njenim sadržajem, ili se odluče da istražuju dalje, a sugrađani će je moći naći na policama NUB „Derviš Sušić“ Tuzla.