"Valter"

Idemo zajedno

Vjosa Osmani nova predsjednica Kosova

Spread the love

U trećem je krugu 71 zastupnik tajnim glasanjem glasao za izbor kandidatkinje premijera Albina Kurtija Vetevendosje (Vetevendosje) u parlamentu koji broji 120 članova, izvijestile su strane novinske agencije.

Vjosa Osmani , koji se smatra najpopularnijim političarom na Kosovu, obnaša dužnost predsjednika od novembra prošle godine, nakon što je specijalni sud za ratne zločine na Kosovu potvrdio optužnicu za tadašnjeg predsjednika Hashim Thacija koji je potom podnio ostavku.

Do juna 2020. godine, nova je predsjednica bila zamjenica predsjednika tada vladajuće, a sada opozicione Demokratske lige Kosova (LDK), ali nakon stranačkog spora u februaru ove godine, kandidirala se na parlamentarnim izborima na Kurtijevoj listi Samoopredeljenja.

U subotu su dva pokušaja da parlament izglasa izbor novih predsjednika propali zbog neslaganja s opozicijom. Zbog opstrukcije opozicije i pripadnika srpske manjine, parlament nije imao kvorum. Kurti je danas osigurao dovoljno parlamentarnih glasova za dodatne izbore za izbor Vjosa Osmani u trećem krugu, u kojem je bila dovoljna prosta većina od 61 zastupnika.