"Valter"

Idemo zajedno

21. Međunarodni književni susreti “Cum grano salis

Spread the love

Program Cum grano salis za četvrtak, 1.9.2022.

U Tuzli će od 1. do 3. septembra biti održani 21. Međunarodni književni susreti “Cum grano salis”. Programom književnih susreta su predviđene izložbe, predstavljanja nominovanih romana, promocije novih romana i svečana dodjela nagrade “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2021.godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Selektori za Nagradu Meša Selimović predložili su šesnaest romana, au uži izbor za dodjelu Nagrade žiri je odabrao pet romana.

U četvrtak, 1. septembra, u Ateljeu Ismet Mujezinović, sa početkom u 11:00 časova, bit će upriličena izložba fotografija “Jedan dan u mojoj kasabi“, autorice Tamare Sarajlić Slavnić, posvećena životu i djelu bosanskohercegovačkog književnikaZije Dizdarevića. Književnik koji je ostavio veliki trag u bosanskohercegovačkoj književnosti, koga je posebno vezalo čvrsto prijateljstvo sa književnikom BrankomHYPERLINK “https://bs.wikipedia.org/wiki/Branko_%C4%86opi%C4%87″HYPERLINK “https://bs.wikipedia.org/wiki/Branko_%C4%86opi%C4%87″Ćopićem, koji je jedno od svojih najboljih djela “Bašta šljezove boje” posvetio upravo Ziji Dizdareviću. Na izložbi će se obratiti direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šejla Šehabović. Izložba je rađena u produkciji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Istoga dana sa početkom u 13:00 časova bit će upriličeno predstavljanje nominovanog romana “Okretište” autora Damira Karakaša. Roman „Okretiše“ bavi se teškom psihofizičkom traumom protagonista, načinom njegova nošenja s njom i pronalaženjem mehanizama ponovnog vraćanja povjerenja u ljude i svakodnevicu. Roman će predstaviti književnik Emir Imamović.

U 18:30 časova bit će upriličena promocija nominovanog romana “Horror vacui” autoriceStaše Aras. Roman koji sadrži dosta lirskog i esejističkog pristupa uz duhovite pojedinosti u tekstu i kompoziciji,  a nakon toga, u 20:00 časovapromocija nove knjige književnika i publiciste Dragana Bursaća pod nazivom ”Čekajući Dylan Doga u Srebrenici”. Knjiga kolumni napisanih u periodu od 2007-2020.godine, koja se fokurisa na tri segmenta: humanost u ratu, djeca žrtve rata i nepresuđeni ratni zločini 92-95. Promotor knjige Andrej Nikolaidis.

Povodom ovih književnih susreta danas je održana i press konferencija na kojoj su se obratili, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, Asja Redžić, pomočnica gradonačelnika za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu i Emir Imamović, književnik i novinar: