"Valter"

Idemo zajedno

Nikšić: SDP neće sam u vlast s nacionalnim strankama

Spread the love
U Sarajevu je u okončana sjednica Predsjedništva SDP-a BiH na kojoj se raspravljalo o mogućim postizbornim koalicijama i pripremama za sjednicu Glavnog odbora.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić poručio je nakon sjednice da SDP BiH sam neće ići u vlast ni sa jednom nacionalnom strankom.

”Na sastanku 29. januara sa drugim članicama Bh. bloka donijećemo zajedničku odluku”, rekao je Nikšić.

“Nismo spremni žrtvovati Bh.blok ni za kakavu koaliciju”, rekao je Nikšić.

Poručio je kako je izraženo jasno opredjeljenje da se sačuva jedinstvo i SDP-a BiH i Bh. bloka zbog budućnosti BiH.

Kazao je kako je želja SDP-a BiH da Bh. blok, ukoliko donese odluku da bude opozicija, bude časna opozicija.

“I kao opozicija i kao dio vlasti spremni smo, možemo i trebamo ponuditi dokument za očuvanje države BiH, kako to mi vidimo i doživljavamo”, konstatovao je predsjednik SDP-a BiH.

“Odluka da li definitivno zaustavljamo sve pregovore i ostajemo opozicija ili smo spremni da otvorimo razgovore biće 29. januara na sastanku Bh. bloka”, ponovio je Nikšić.

Odgovarajući na pitanje novinara o situaciji u TK, on je rekao da je SDP u ovom kantonu dobio povjerenje građana i da ih neće iznevjeriti.

“Ali nećemo do 29. januara voditi nikakve razgovore ni s kim. Kakva god bude odluka, nju će donijeti Glavni odbor stranke. Ukoliko bi se i postigao neki dogovor da hoćemo da formiramo Vladu, to bi onda moralo da ide na referendum članova SDP-a BiH”, rekao je Nikšić.

Na konstataciju novinara da su se SBB i Naša stranka povukle nakon najave iz SDP-a o mogućnosti saradnje sa SDA, Nikšić je rekao da SBB nije dio Bh. bloka, nego građanskog bloka.

“Nijednog trenutka SDP BiH nije uradio ništa neiskreno ni prema jednom partneru, ni prema ljudima u Bh. bloku ni SBB-u niti prema drugim političkim partijama. Sve radimo transparentno”, naglasio je on.

Podsjetio je da je u TK prvobitno postojala većina od 19 zastupnika u Skupštini, ali da nakon izlaska SBB-a, ona više ne postoji.

Budući da su iz Naše stranke rekli da neće ići u koaliciju sa nacionalnim strankama, novinare je zanimalo da li je SDP BiH spreman žrtvovati Bh. blok zbog neke koalicije.

“To je pravo pitanje. Nismo spremni žrtvovati Bh. blok ni zbog kakve koalicije. To je za nas budućnost BiH i naše jasno opredjeljenje. Važno nam je da sačuvamo kako jedinstvo SDP-a BiH, tako i jedinstvo Bh. bloka. To opet ne podrazumijeva da će SDP, DF ili Naša stranka nametati odluke Bh. bloku. Ako pričamo, onda ćemo pričati i probati argumentima doći do odluka koje će biti usvojene konsenzusom”, zaključio je Nikšić.

(Vijesti.ba)