"Valter"

Idemo zajedno

Njemačka treba hiljade stranih radnika.

Spread the love

 

Prema pisanju Deutsche Welle  34 miliona ljudi u Njemačkoj je u regularnom radnom odnosu, što je dosad to i najveća brojka zaposlenih. Međutim istodobno raste broj nepopunjenih radnih mjesta, zbog odlaska zaposlenih u mirovine a i negativnog demografskog stanja u zemlji, većina firmi se žali na nedostatak  radne snage. Za njemačku ekonomiju to je postao jedan od najvećih poslovnih rizika.

Koliko je situacija ozbiljna, pokazuje najnovije ispitivanje javnog mnijenja koje je po narudžbi zaklade Bertelsmann proveo institut Civey. Od 7500 ispitanih poduzetnika, njih 66 posto je navelo da ne mogu pronaći dovoljno stručnih radnika. Prošle godine je njih 55 posto izjavilo da računaju s problemima u popunjavanju radnih mjesta.

Stanje nije isto u svim branšama, regijama, zanimanjima i kvalifikacijama. Ako se tvrtke koje imaju manjak radne snage pita što im tačno nedostaje, skoro svaka druga navodi osobe sa završenim srednjoškolskim stručnim osposobljavanjem. Akademski obrazovanih nedostaje u svakom četvrtom poduzeću. S obzirom na branšu, manjak stručne radne snage posebno pogađa njegu starijih i nemoćnih i zdravstvo.

Od 1. marta 2020. u Njemačkoj je na snazi zakon koji bi trebao olakšati dolazak stručne radne snage iz zemalja koje nisu članice Europske unije. Unatoč tome, mnogi poduzetnici se ustručavaju tražiti radnika u inozemstvu. Razlozi su različiti. Kao glavni razlog tvrtke navode strah od poteškoća u sporazumijevanju i problem procjene kvalifikacije radnika sa stranim svejdočanstvom o završenoj školi.

Dalje se ističe da je presudna dosljedna primjena Zakona o doseljavanju stručne radne snage tu spada i jednostavniji postupak priznavanja stranih svjedodžbi i diploma.

Također se smatra da bi tu od pomoći mogla biti partnerstva u obrazovanju između Njemačke i drugih zemalja, koja bi mogla doprinijeti boljem uzajamnom razumijevanju poduzetnika i potencijalnih stranih zaposlenika.