"Valter"

Idemo zajedno

Širom Evrope održani protesti zbog klimatskih promjena

Spread the love

Nekoliko desetina hiljada ljudi marširalo je u subotu ulicama Glasgowa, domaćina Konferencije UN-a o klimi (COP26), zahtijevajući od vlade da preduzmu konkretne akcije kako bi se smanjila upotreba fosilnih goriva koja utiču na globalno zagrijavanje i klimatske promjene.

Marš, na kojem su se okupili sindikati, političari, studenti, zabrinuti građani, protekao je mirno uz zvuk bubnjeva i uprkos povremenoj kiši.

Klimatski protesti održani su i u drugim gradovima širom Evrope, uključujući London, Pariz, Dablin, Kopenhagen, Cirih i Istanbul.

Kritičari optužuju političare da više govore nego što djeluju jer nisu ni ispunili obećanja sa COP-a u Parizu 2015. godine kad su se prvi put obavezali da smanje emisije štetne gasove u svojim državama.

Demonstranti kritikuju i ograničen pristup javnosti razgovorima u Glazgovu, navodeći da su morale biti uključene sve zainteresovane strane.

Tokom marša su nosili banere sa natpisima “Crvena linija za čovječanstvo”, “Zaustavite velike zagađivače”, “COP26, posmatramo vas” i “Ljut sam”.