"Valter"

Idemo zajedno

Za privrednike Tuzlanskog kantona na raspolaganju kreditne linije u nekoliko sektora

Spread the love

U Kantonalnoj privrednoj komori TK održana je prezentacija programa finansiranje projekata u privredi, kreditne linije u sklopu razvoja FBiH 2021-2027.

Kantonalna privredna komora TK i Razvojna banka Federacije BiH organizovala su ovu prezentaciju programa Razvojne banke Federacije BiH za finansiranje projekata u privredi.

Na prezentaciji su prezentovane kreditne linije RBF BiH, a posebno nove kreditne linije ( Strategije razvoja FBiH 2021-2027).

Za dugoročno kreditiranje poboljšanju energetske efikasnosti, kreditiranje projekata obnovljivih izvora energije IT sektora i digitalne transformacije i Garancijski fond RBF BiH i druge usluge koje su na raspolaganju privrednicima.
Prema riječima dr.sc. Semira Fejzića, izvršnog direktora za upravljanje rizicima Razvojne banke FBiH, mi smo prateći Strategije razvoja FBiH uveli pet novih kreditnih linija, sa kamatnom stopom 2, 5 % sa dužim vremenskim periodom otplate. Izdvojit ćemo obnovljive izvore energije gdje bi privrednici kroz ovu kreditnu liniju dobili kredite po veoma povoljnim uslovima.

Svi privrednici bez obzira na djelatnost kojom se bave mogu naći kreditnu liniju koja će odgovarati za njihove potrebe. Privrednici, obrtnici, te općine i gradovi u TK su koristili prethodne dvije godine kredite Razvojne banke gdje je plasirano sredstava u vrijednosti 20 miliona KM. To je nedovoljno za ovaku razvijeni i veliki kanton, očekujemo podršku Vlade TK u smislu da izdvoji sredstva za subvencije kamata jer to rade i drugi kantoni i da svoje kapitalne projekte može isfinasirati iz sredstava Razvojne banke jer to rade i  drugi kantoni, – ističe Fejzić.
Izvršni direktor za projekte i razvoj Razvojne banke FBiH, Dalibor Milinković ističe, što se tiče novca ovisi od svake kreditne linije, ali za svaku kreditnu liniju ima dovoljno novca za sve uslove i sve upite koji će doći sa ovog područja, kaže direktor Milinković.
Javno preduzeće Spreča planira realizaciju nekoliko projekata iz oblasti energetike, pa su im potrebna kreditna sredstva Razvojne banke Federacije.

Prema riječima Omera Kovčića, Izvršnog direktora za tehničke poslove JP Spreča, planiramo u ovoj godini da završimo izgradnju hidrocentrale 2 u krugu brane Modrac odmah do postojeće hidrocentrale 1.

Planiramo i solarnu elektranu, ali ćemo odlučiti za dio na zemljanom platou ili akumulaciji Modraca, o tome ćemo odlučivati u dogledno vrijeme, istakao je Kovčić.
Svi privrednici bez obzira na djelatnost kojom se bave mogu naći kreditnu liniju koja će odgovarati za finansiranje njihovih potreba. Nekima su potrebna sredstva za energetsku efikasnost, nekima će više koristiti Garantni fond, međutim za sve vrste poslovnih djelatnosti u ovoj instituciji imaju sredstva, istakla je Edina Kurtić rukovodilac Sektora udruženja Kantonalne privredne komore TK.
Iz Kantonalne privredne TK navode da su prezentaciju Kreditne linije inicirali prvi u TK jer sa Razvojnom bankom imaju dugogodišnju saradnju.


Duška REBIĆ