"Valter"

Idemo zajedno

Završeni Dan evropskog naslijeđa: Tuzlanski kanton organizovao jedinstvenu manifestaciju Bosni i Hercegovini

Spread the love

Manifestacija obilježavanja Dana evropskog naslijeđa pod nazivom „Etnologija i bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona”, a koju su realizovali Bosanski kulturni centar TK Tuzla, BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik , završena je danas stručnim predavanjem i panel diskusijom održanom u BKC TK u Tuzli.

Predavanja za učesnike manifestacije, te zainteresirane za oblast etnologije iz više institucija, organizacija, udruženja i kulturnih društava održali su mr. Lebiba Džeko, muzejska savjetnica u Zemaljskom muzeju BiH, koja je govorila od etnologiji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom na tuzlansku regiju, zatim prof.dr. Mirsad Kunić profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli čija tema su bili etnografski aspekti Perryeve zbirke, te  mr. Edin Šaković stručni saradnik za kulturno naslijeđe u BKC Gračanica, koji je prezentirao mogućnosti, izazove i probleme očuvanja etnološke baštine u lokalnoj sredini.

-Raduje me da je tama ove manifestacije etnologija, koja je danas u Bosni i Hercegovini jako zanemarena i nalazi se na rubu nekih društvenih zbivanja i događaja. Važno je da se etnologija istražuje i da se njome bavimo, jer na taj način dobijamo odgovore na pitanja koja su važna za naš identitet, tradiciju, prošlost, a samim tim i našu budućnost – rekla je u uvodnom dijelu svog izlaganja mr. Lebiba Džeko.

Tokom panel diskusije učesnici su pohvalili  angažman Bosanskog kulturnog centra TK koji je incirao i koordinirao jednu ovakvu manifestaciju, a posebno je istaknuta značajna finansijska i organizacijska podrška Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, koje je pokrovitelj obilježavanja Dana evropskog naslijeđa širom Tuzlanskog kantona, i ove godine kao takvog jedinstvenog u Bosni i Hercegovini.

-Današnja panel diskusija je pored stručnog dijela bila i jedan rezime svih događaja u prethodnih deset dana. Manifestacija je zamišljena da popularizira Dane evropskog naslijeđa i dodatno potvrdi da je dio tog naslijeđa i Bosna i Hercegovina. Kroz realizirane programe smo istakli i važnost bosanskih kulturnih centara u sredinama u kojima djeluju i mogućnost da kroz umrežavanje kreiraju i ovakve velike manifestacije – rekao nam je Benjamin Bajrektarević,  stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu u BKC TK i koordinator projekta ovogodišnjeg obilježavanja Dana evropskog naslijeđa u TK.

Od početka manifestacije programi obilježavanja Dana evropskog naslijeđa održani su u Kalesiji gdje je priređena izložba “Izvorna muzika, naša muzika”, Živinicama gdje je održan večernji program pod nazivom “Pozorišna umjetnost nekad i sad”, Gračanici koja je bila domaćin edukativne posjete i obilaska

znamenitosti i udruženja toga grada za učesnike ove manifestacije, te Srebreniku gdje je priređena izložba slika pod nazivom „Stari grad Srebrenik u očima umjetnika“.

Pokrovitelj i organizator manifestacije bilo je Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, a održavanje dijela programa pomogla je i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.

Dani evropskog naslijeđa se organiziraju u evropskim zemljama sa ciljem da privuku pažnju javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine.

JU BKC TK