"Valter"

Idemo zajedno

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća pred spomenik Suzu obilježen je Međunarodni dan holokausta

Spread the love

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta predstavnici Grada Tuzle i Jevrejske opštine Tuzla, položili su cvijeće i odali počast na spomenik „Suza“ u znak sjećanja na žrtve holokausta, kao i stradanje tuzlanskih Jevreja i ostalih koji su odvedeni u koncentracione logore.
Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005 godine donijela   službenu rezoluciju o obilježavanju 27. 1. kao Međunarodni  dan sjećanja na žrtve holokausta. Na taj dan 27. januara su sovjetske jednice ušle u najzloglasniji logor i najveći nacistički logor Auschwitz u Poljskoj, te se ovaj datum obilježava kao Međunarodni dan holokausta.
U strogom centru Tuzle, gdje je nekada bila Željeznička stanica podignut je spomenik Suza odakle su deportovani vozom u koncentracione logor Jevreji, Romi i drugi politički neistomišljenici, invalidi i drugi zarobljenici. Međunarodni dan holokausta obilježavamo u zemljama u kojim je tokom drugog Svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, a od čega je oko 31 miliona bili su civili, a u holokaustu je život izgubilo 6 miliona Jevreja. Tuzlaci su postavili spomenik Suzu u prolaznom dijelu grada, kao opomenu na suzu koje su proljevali na tom mjestu, odakle su odlazili nevini ljudi na gubilište.


Kako je istakao gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović šest miliona je stradalo Jevreja koji su bili potpuno nevini te odredio genocid koji je najveća tragedija i sramota ljudskog roda. Mi želimo ovim Spomenikom i obilježavanjem Međunarodnog dana holokausta upozoriti na to da se genocid ne smije više nikad nikome da ponovi i podsjetio da je 586 građana Tuzle žtrve fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu. Mi se borimo protiv genocida, koji s ne smije ponavljati, a znamo da se genocid u Srebrenici negira, a mi se borimo i protiv negiranja genocida,  naglasio je gradonačelnik Imamović.


Prema riječima predsjednice Jevrejske opštine Tuzla, Marine Rajner, godinama obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta u Tuzli na isti način sa istim porukama primjećujete i sami, mi uzimamo za ozbiljno zveckanje oružjem u okolini , bližoj i dalje prijetnje ratom, sve opet se vraćamo na staro. Ništa nas nije istorija naučila, već decenijama, istakla je Rajner.


U delegaciji koja je položila počasti i cvjeće na spomenik Suzu bila je i Frida Ćorbić Laufer čija je mnoga bliža rodbina odvedena sa ovog mjesta, svi su prošli kroz ovu kapiju u logore, sa tužnom sjetom ističe Frida. Sjećam se ovih borova i ovog mjesta odakle su odlazili i moja braća, sestre, moja baka i njena kćerka od 15 godina je prošla ovim putem, Naš komšija Ivica Ledić koji je radio u policiji je brisao sa spiska da odu u logore  mnoge komšije i moju familiju, a kasnije je moja baka bila prišla partizanima i tako se spasila, sa sjetom ističe Laufer.


Duška REBIĆ